Головна » 2019 » January » 29 » В єднанні сила й міць держави
12:34
В єднанні сила й міць держави
В єднанні сила й міць держави

Бій під Крутами недарма називають доленосним в історії Української народної революції 1917–1921 рр., адже саме завдяки йому виникла можливість укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

У бою загинули майже всі захисники України. 27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків, були піддані тортурам і розстріляні. Але, навіть перед розстрілом, скалічені юнаки не занепали духом. Несподівано, наймолодший із них Григорій Пипський почав співати «Ще не вмерла Україна». Всі товариші підхопили пісню, спів залунав по всій Україні…

Молоді бійці були поховані на Аскольдовій могилі у Києві. На похороні голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам’яті тридцяти».

Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. Лише з роками з’явилися певні історичні факти і відомості. Пам’ятник, що має вигляд однієї з колон червоного корпусу Київського університету, встановлений у 2006 році.

З нагоди Дня пам’яті Героїв Крут та 100-річчя Соборності України у Камінь-Каширському краєзнавчому музеї була проведена історична година «В єднанні сила й міць держави. Бій за майбутнє України».

У заході взяли участь учні 10-го класу школи-гімназії міста Каменя-Каширського. Спілкувались про створення Української Народної Республіки, уряду УНР, їх досягнень, важливість Акту Злуки УНР і ЗУНР для об’єднання і незалежності українського народу, дізнались і про те, що наш край і його герої мають безпосередню причетність до подій Української Народної Революції 1917-1921 рр.

Окремою темою став бій під Крутами. Юні камінь-каширці були вражені виявом палкого патріотизму своїх однолітків. Також учні мали змогу оглянути експонати й переглянути відеосюжет, присвячений 100-річчю Соборності України та бою під Крутами.

Наталя Пась,
директор Камінь-Каширського краєзнавчого музею

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 425 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]