Головна » 2015 » July » 2 » Учасники стажування відвідали музейні заклади Луцька
22:57
Учасники стажування відвідали музейні заклади Луцька
Учасники стажування відвідали музейні заклади Луцька

   2 липня учасники стажування наукових працівників України на базі Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки працювали у музеях м. Луцька. В експозиції Волинського краєзнавчого музею оглянули матеріали, пов'язані з Лесею Українкою та родиною Косачів. Серед них такі унікальні як зошит, списаний рукою Лесі Українки та її сестрою Ольгою з записами народних пісень, оригінали листів Лесі Українки тощо. Шевченкова світлиця − безцінне надбання Волинського краєзнавчого музею свідчить ще про одну з форм музейної роботи − співпрацю з колекціонерами.

   На постійно діючій виставці «Герої не вмирають» знову торкнулися серцем подій 2014 року на Київському майдані та революційних подій у Луцьку. До речі, на Київському майдані, «були присутні» Т. Шевченко, І. Франко і Леся Українка. Влітку 2014 року директор Волинського краєзнавчого музею А. Силюк і завідуюча музеєм Лесі Українки в Колодяжному В. Комзюк, їдучи на стажування до Полтави через Київ, сфотографували фасад будинку, на якому були портрети класиків літератури. Під фотографією Лесі Українки − цитата з її драматичної поеми «Осіння казка»: «Хто визволиться сам, той буде вільний».

   Речі історичної та культурної ваги, вилучені прикордонниками при спробі перевезення за межі України, знайшли місце на виставці «Врятовано для України». Декілька таких «врятованих» речей є і у експозиції Колодяжненського музею Лесі Українки, відображаючи побут аристократично-демократичної родини Косачів.

   Далі гості дізналися про тісну співпрацю музеїв Волині з обласною науковою бібліотекою ім. Олени Пчілки, ознайомилися з пам'ятником письменниці, книжковими виставками, які презентувала Людмила Стасюк, директор закладу.

   Завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісеєва поділилася досвідом роботи свого музею та провела високопрофесійну екскурсію.

   Оглянувши надбання Лабораторії професора Олександра Рисака, і, зосібно його колекцію по родині Косачів, виставку «Леся Українка і Луцьк», прослухавши екскурсію завідувачки музеєм Лесі Українки при Східноєвропейському національному університеті Тетяни Данилюк-Терещук, учасники навчань по-доброму відчули «культ Лесі Українки на Волині».

   Історією і патріотизмом віяло від Музею історії Луцького братства, меморіальної кімнати Лесі Українки у будинку Косачів у заповіднику «Луцький замок», красою і величчю творіння людських рук − у Художньому музеї Луцька.

   У Художньому музеї для гостей проведено тематичний захід «Леся Українка в пісенній творчості волинських митців» за участю народного артиста України Василя Чепелюка, тріо бандуристок Дивоструни та Сергія Беня.

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 906 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]