Головна » 2012 » Січень » 25 » У Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір пам’яті А.Ю.Кримського.
14:40
У Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір пам’яті А.Ю.Кримського.
У Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір пам’яті А.Ю.Кримського.
      25 січня 2012 року у Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір пам’яті А.Ю.Кримського (1871–1942) „І сниться мила Україна...” та презентація виставки з фондів музею до 70-ої річниці від дня смерті українського вченого, який народився у м. Володимир-Волинському.
     Агатангел Кримський – видатний дослідник Сходу, автор численних книг історії східних країн, історик східних літератур, перського театру, етнографії та фольклору, дослідник української мови та її діалектів, критик, поліглот (знав 60 мов), український академік. Все його життя – це суцільний трудовий подвиг.
     Матеріали виставки з фондів музею, подані на виставці, розкривають його життєвий і творчий шлях. Це, зокрема, ряд фотографій, серед яких прижиттєве фото А.Кримського, виготовлене в Москві у фотомайстерні К.Круповича (1914 р.).






















     Агатангел Кримський брав активну участь в підготовці першого українського правопису післяреволюційної доби. В 1921 році ці правила були опубліковані в Києві під назвою „Найголовніші правила українського правопису” (представлені на виставці).
     Експонується прижиттєве видання перекладених творів Агатангела Кримського „Пальмове гілля” (Екзотичні поезії. В-во „Час”, Київ. 1922 р.).
     З 1886 року Агатангела Кримського пов’язувала щира дружба з Лесею Українкою, якому вона присвятила поему „У катакомбах”. Експонується IV том видання творів Лесі Українки 20-х років ХХ ст., де видрукувана ця поема.
     На виставці представлені книги з його перекладами, матеріали конференцій, присвячених вшануванню пам’яті вченого.
     З експонатами виставки присутніх (учнів Луцького педагогічного коледжу) познайомила  Тамара Садовник – провідний науковий співробітник відділу давньої історії, автор виставки.
     Про дослідження Агатангелом Кримським історії Ірану, Туреччини та Арабського Сходу, про відносини України з країнами Близького та Середнього Сходу і ролі козацтва в боротьбі проти османсько-турецьких загарбників розповіла Олена Огнєва – кандидат історичних наук, сходознавець, доцент кафедри документознавства і музейної справи Волинського національного університету імені Лесі Українки.


















     У програмі вечора пам’яті прозвучала поезія Агатангела Кримського.

Фото Л.Максимова.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1471 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]