Головна » 2012 » Січень » 12 » У Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір до 130-річчя від дня народження Митрополита Іларіона (Івана Огієнка).
13:58
У Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір до 130-річчя від дня народження Митрополита Іларіона (Івана Огієнка).
У Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір до 130-річчя від дня народження Митрополита Іларіона (Івана Огієнка).
12 січня 2012 року у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбувся тематичний вечір-портрет „Служити Богові та Україні”, приурочений 130-річчю від дня народження відомого українського державного, культурного та релігійного діяча, Митрополита Іларіона (професора Івана Огієнка), яке виповнюється 15 січня ц. р.
До заходу підготовлено фотодокументальну виставку з фондів Волинського краєзнавчого музею, на якій представлено матеріали, що ілюструють життєвий та творчий шлях відомого науковця, церковного діяча, професора Івана Івановича Огієнка. Серед них  види пам'ятних місць, пов'язаних із його пастирською діяльністю, зокрема, м.Холма, Данилової Гірки, собору Різдва Богородиці,  фотографії Благословення Митрополита Іларіона після хіротонії, Митрополит серед віруючих м.Холма тощо. Великий комплекс документів присвячено одній з найбільших святинь православ'я – Чудотворній Іконі Холмської Богородиці, яка стараннями Митрополита Іларіона була відшукана, реставрована і повернута до храму у Холмі у 1943 році, а тапер знаходиться у Музеї волинської ікони в Луцьку.
Серед матеріалів виставки – науковий доробок професора Івана Огієнка 1918-1925 років, зокрема, праці: „Українська граматика” (Київ, 1918), „Наглядна таблиця милозвучності української мови” (Жовква, 1923), „Український правопис зі словничком” (Львів, 1925). Також подано  видання, здійснені в 1940-1944 роках, за його пастирської підтримки:  богослужебна література українською мовою: „Чин Божественних Страстей Христових або Пассії” (Холм, 1943), „Літургія Святого Отця нашого Івана Золотоустого” (Холм, 1942), „Молебень на Новий рік” (Холм, 1943) та інші. Сьогодні вони є раритетними рідкісними книгами, які були збережені у родинах депортованих українців з Холмщини та передані до фондів Волинського краєзнавчого музею.
У вечорі-портреті взяв участь дослідник життя та творчості Івана Огієнка, голова Волинського обласного ветеранського громадсько-культурного товариства „Холмщина”, Заслужений працівник культури України, член Національної спілки письменників України та Національної спілки  краєзнавців України Микола Антонович Онуфрійчук.
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1121 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]