Головна » 2012 » Січень » 26 » У Волинському краєзнавчому музеї відбулася історична година, присвячена подвигу Героїв Крут.
17:00
У Волинському краєзнавчому музеї відбулася історична година, присвячена подвигу Героїв Крут.
У Волинському краєзнавчому музеї відбулася історична година, присвячена подвигу Героїв Крут.      У Волинському краєзнавчому музеї 26 січня 2012 року відбулася історична година „А пам’ять спомин збереже...”, присвячена подвигу Героїв Крут.
     Бій на залізничній станції Крути відбувся 94 роки тому – 29 січня 1918 року. Він тривав понад 5 годин. Шеститисячній більшовицькій армії Муравйова протистояли, майже удесятеро раз менші за чисельністю, близько шістсот українських студентів та школярів навчальних закладів м.Києва. Вони захищали Київ від наступаючих більшовиків. Половина з них – загинули в нерівному бою.
     Десятиліттями історія бою замовчувалася та перекручувалася. Спогад про подвиг молодих героїв Крут зберігся разом з свідками тієї події, архівними даними, іншими джерелами. І лише з набуттям Україною Незалежності постало питання про гідне вшанування юних героїв.
     На музейному заході старший науковий співробітник відділу новітньої історії Сергій Лис познайомив присутніх з матеріалами нової виставки „Волинь в Українській революції 1917–1921 рр.”. Окрім того, науковець розповів про героїчний вчинок юнаків під Крутами, які віддали своє життя, захищаючи незалежність України і стали для нинішніх українців прикладом найвищого рівня вияву патріотизму.









































     Учні обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою мали змогу переглянути науково-пізнавальний фільм „Лист без конверта” з серії „Невідома Україна” про події 1918 року на Україні.
     Молодь вшанувала Героїв Крут хвилиною мовчання.
Фото Л.Максимова.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1276 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]