Головна » 2012 » Січень » 20 » У Волинському краєзнавчому музеї відбулась історична година до Дня Соборності та Свободи України.
15:26
У Волинському краєзнавчому музеї відбулась історична година до Дня Соборності та Свободи України.
У Волинському краєзнавчому музеї відбулась історична година до Дня Соборності та Свободи України.
   20 січня 2012 року у виставковому залі відділу новітньої історії  Волинського краєзнавчого музею відбулась історична година „Свято єдності українського народу” до Дня Соборності та Свободи України.
   На заході присутнім було представлено виставку, яку підготували працівники відділу новітньої історії „Волинь в Українській революції 1917 – 1921 років” . На ній презентовано матеріали з фондів музею, які ілюструють державотворчий процес на Волині у часи становлення Української народної Республіки та Української Держави Павла Скоропадського.












   Одна з світлих сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель. Споконвічною мрією українців було об’єднання розрізнених частин України в межах однієї держави.
   Об’єднавчий рух, який наприкінці 1918 – початку 1919 року охопив майже всю Україну, досяг свого апогею і в двадцятих числах січня перемістився в столицю УНР – Київ.
   Урочисте святкування об'єднання УНР і ЗУНР було призначене на 22 січ¬ня. Це було не випадково, бо вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Цент¬ральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась са¬мостійною, незалежною державою. Отже, він став днем подвійного всенародного свята – Неза¬лежності й Соборності. Проголошення єдності всього народу назавжди знищила штучно збудований фізичний і духовний кордон між його гілками.
   Присутні на музейному заході учні Луцької гімназії №4 мали змогу переглянути документальний фільм „Трикутник смерті” (автор сценарію Євген Шаботенко, режисер Орест Драгаєв-Бойчук.1993 р. Серіал науково-пізнавальних фільмів „Невідома Україна. Нариси нашої історії”).
Фото Л.Максимова.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1094 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]