Головна » 2015 » July » 2 » У Музеї Луцького братства розкажуть про Волинь в орбіті Києво-Руської держави Володимира Великого
21:45
У Музеї Луцького братства розкажуть про Волинь в орбіті Києво-Руської держави Володимира Великого
У Музеї Луцького братства розкажуть про Волинь в орбіті Києво-Руської держави Володимира Великого

В Музеї історії Луцького братства пройдуть громадські читання

«Волинь в орбіті Києво-Руської держави Володимира Великого»,

приурочені 1000-літтю від часу смерті київського князя Володимира Святославича († 15.VII.1015)

   Акція з пошанування світлої пам’яті видатного державника і реформатора Руської землі пройде у формі вже традиційних для нашого музею громадських читань, під час яких динамічна українська історія переломлюється на подіях Волині. Цього разу застановимось на історичній реконструкції розвитку Волинської землі в VI – X ст. та торкнемось важливих питань цивілізаційного вектору Руської землі в часи Володимира Великого і проблеми входження Волині до складу Києво-Руської держави.

   Під час зустрічі діятимуть дві виставкові експозиції – «Старожитності князівської доби» (з колекції Волинського краєзнавчого музею) і «Княжа доба: атрибути християнського благочестя» (з приватної збірки). Так само, як під час попередніх зустрічей, також і цього разу учасники читань зможуть тет-а-тет познайомитись з окремими тематичними артефактами. Наприклад, з унікальним «сирійським» енколпіоном (хрестом-складнем) другої половини X – XI ст., виготовленим в одній з візантійських провінцій – в Сирії чи Палестині. Знайдений він неподалік Луцька, а з Малої Азії примандрував сюди водним шляхом через Херсонес – Київ, або із західного напрямку, з території Великої Моравії. Подібні, ранні для Русі, християнські реліквії пов’язують з роботою візантійських місіонерів по християнізації давньоруської людності. Інтерес викличуть предмети XI – XII ст. з атрибутами дохристиянських вірувань – мініатюрні сокирки-амулети і підвіски у формі лунниць. Вони є свідченням значного прошарку серед місцевого населення так званих «оглашенних» – осіб з проміжним релігійним статусом, при якому людина зберігала зв’язок з язичницьким середовищем, але через практику неповного хрещення отримувала доступ до християнської общини.

   Формат громадських читань передбачає активне спілкування, обговорення, дискусії. Для цього до співпраці запрошені історики, краєзнавці, археологи.

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ СЮЖЕТІВ:

   1. Укріплені ґради Зимно і Волинь: ранньослов’янські столиці літописних волинян

   2. Проблема входження Волинської землі до Києво-Руської держави

   3. Чи має нас влаштовувати книжний образ «багатоликого» князя Володимира?

   4. Володимирове Хрещення: релігійна війна чи цивілізаційний вибір?

Час і місце зустрічі:

5 липня 2015 р. о 16-00 год. в Музеї історії Луцького братства

(м.Луцьк, вул. Йова Кондзелевича 5).

Телефон для довідок: 72-33-71

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 809 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 2.8/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]