Головна » 2017 » July » 21 » У музеї Лесі Українки презентували нові книги
12:56
У музеї Лесі Українки презентували нові книги
У музеї Лесі Українки презентували нові книги

18 липня 2017 року у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбулася презентація книг «Опалені рими» та «Мотиви ріднокраю», упорядником яких є Олександр Печора.

До збірки «Мотиви рідно краю» увійшли вірші про нашу чарівну Україну. А інша збірка, яка видана для бійців на сході України, така собі «путлєріада» від українських поетів – відверті, болючі роздуми. Правдива зброя в художньо-публіцистичному слові, яка опалює серця, окриляє душі, лікує від байдужості.

Тема війни сьогодні для нас усіх є актуальною. І ми, ті, хто навіть не бачив її в обличчя, багато про неї говоримо. Часом люди, які далекі від подій в АТО стали скаржитись, що всі ці події просто набридли. Відповіддю на ці зауваження на заході був виступ Олени Іськової-Миклащук, яка прочитала свою поезію «Стомлені війною». Епіграфом до вірша стали слова бійця Олексія Болдарєва, які в свій час підірвали інтернет: «Так часто стала звучать фраза «Люди устали от войны»…Дорогие люди, отдохните. Мы не устали и защитим ваш отдых. Мы не умеем уставать. И не нужно париться о пацанах, которые здесь! Вы ведь не просили Вас защищать. Вы вообще не понимаете, за кого мы здесь воюем. Но это не важно. Вы ведь устали. Отдыхайте». Олексій написав ці слова 2 грудня 2015 р., а 9 грудня його не стало. Крізь сльози, які наповняли очі, Олена Іськова читала свою поезію:

«Ви кажете, що стомлені війною.
А де вона? Ви бачили її?!
Які у неї очі після бою?
Ефектно-ейфорійні
Чи сумні?
Вам важко в білосніжних покривалах
Дивитись в телевізорі про смерть.
А ви колись своїх братів ховали?
Щодня.
Навік.
Летіли шкереберть
Від хвиль ударних?
Била кров джерельцем?
Чи відчували, люди, ви хоч раз
Як небо сипле не дощем, а перцем –
А ти стоїш, бо в тебе є наказ.
Було вам важко відкупити сина?
Проте тепер спокійний у вас сон.
А в мене рік ні мама, ні дружина
На крок не відступають від ікон.
Ви – потомились…
Що ж, ховайтесь в тіні.
Бо хоч війна, то чилі, то полин –
Стерплю усе, щоб в мирній Україні
Зростав
ще ненароджений
мій син.

До збірок, які були презентовані, увійшли твори багатьох письменників з різних куточків України. Серед них ті, які були на заході та читали свої твори: Леся Геник (Ів. Франківськ), Тетяна Горобець (Рівненщина), Наталія Данилюк (Ів. Франківськ), Ніна Діденко (Київ), Олена Іськова (Хмельницький), Валентина Ланевич (Волинь), Людмила Лєгостаєва (Дніпро), Світлана Павелко (Луцьк),Олександр Печора (Лубни), Ганна Верес (Чернігівщина), Галина Литовченко (Крим), Микола Шевченко (Бориспіль). Також були присутні Олена Білоконь, заслужена артистка України, та Анатолій Куценко, учасник ансамблю «Українська Швейцарія».

О. П. Бойко,
завідувач Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, філіалу Волинського краєзнавчого музею

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 720 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]