Головна » 2015 » July » 9 » У МУЗЕЇ ЛЕСІ УКРАЇНКИ ДІТИ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ОТРИМАЛИ ВИШИВАНКИ
14:26
У МУЗЕЇ ЛЕСІ УКРАЇНКИ ДІТИ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ОТРИМАЛИ ВИШИВАНКИ
У МУЗЕЇ ЛЕСІ УКРАЇНКИ ДІТИ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ОТРИМАЛИ ВИШИВАНКИ

   Дітям, які через складну ситуацію на сході країни вимушено покинули рідні домівки та приїхали у пошуках прихистку на Волинь, вручили вишиванки. Так, у рамках проекту «Подаруй дитині вишиванку» стильний національний одяг отримали 25 маленьких переселенців – повідомляють Волинські новини.

   Організатором теплого сімейного заходу, цього разу приуроченого до Дня родини, яке відбулося учора, 8 липня, у Музеї Лесі Українки СНУ, виступив Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

   Свято, що має на меті збереження української самобутності, уже стало доброю традицією, адже за увесь час дії акції - з 2011 року, вишиті сорочечки від Фонду отримали понад 400 дітей, серед яких 200 дітей-сиріт, понад 90 діток з особливими потребами та майже 100 малят переселенців. Окрім того, вишиванки дарують усім новонародженим діткам-лучанам в рамках проекту «Нове життя – Новий Луцьк» програми «Культура та духовність - головне багатство лучан».

   Перед початком дійства маленькі гості зі сходу, які за час проживання на теренах області уже встигли стати для волинян рідними, влаштували такий собі імпровізований міні-концерт, під час якого розповідали вірші та співали пісні, зокрема й українські колискові.

   Опісля завідувачка Музею Лесі Українки Східноєвропейського національного університету Тетяна Данилюк, поцікавилась у малечі, кого у своєму житті вони найбільше люблять і запропонувала обійняти та поцілувати своїх матусь.

    «Є у нашій славні українській родині ті, хто завжди за будь-яких обставин стане для нас величезним прикладом. Особливу увагу хочу звернути на родину Косачів, бо у цій дружній сім’ї велику роль також відігравала велика матір України. Свого часу так називали Ольгу Петрівну Драгоманову-Косач, відому як Олена Пчілка. Це - мама, яка гідно виховала шістьох дітей, яка дала Україні математика, поетесу, лікаря, музиканта, інженера та біолога. Всіх своїх дітей Олена Пчілка вчила любові та великого терпіння, хоча й виховувала своїх дітей за справді дуже несприятливих для України обставин», - звернулась до гостей заходу пані Тетяна.

   Після того, як вона делікатно «провела» присутніх у залі стежиною життя та діяльності родини видатної української поетеси Лесі Українки, настала черга приємних подарунків.

   Так, у рамках проекту «Подаруй дитині вишиванку» предствники Фонду «Новий Луцьк» урочисто вручили дітям новенькі вишиванки підприємства «Едельвіка», а також печиво ручної роботи у формі серця, прикрашене національними орнаментами.

   Окрім цього, родинам презентували схеми для вишивання, які свого часу збирала з усіх куточків України Олена Пчілка.

    «Яке ж свято вишиванки без полотна, голки й червоно-чорної нитки? Приємно, що у День родини ми зібралися усі разом. Нам дуже хотілося б, щоб найкраще, духовне й розумне в нашому житті відбувалося разом з вами. Бо ми усвідомлюємо, що розрив із малою батьківщиною є непростим для вас усіх. І дуже добре, що ми будемо розмовляти про гарні і хороші речі з нашими дітьми, бо в цілому ми усі становимо одну велику родину. І ми віримо, що усі добрі, щирі, людяні, сердечні справи, які ми хочемо зробити для вас, знайдуть відгомін у ваших серцях та серцях ваших діток. А ми будемо й надалі підтримувати вас як у гарні, так і складні хвилини. Адже насправді життя складається в основному із важкої праці, і лише трошечки зі свят. Ви є взірцями сімейного спілкування й я бажаю, щоб той фундамент, що закладений у ваших родинах, ви передали своїм діткам і вони надалі могли нести це по життю», - наголосила заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич.

   Зі слів вимушеної переселенки Наталії Щербак, мами п’ятьох донечок-красунечок, яка більше року тому приїхала на Волинь із Луганська разом із своєю великою родиною, до цього сімейство вишиванок не мало: «В гостях добре, але вдома ліпше. Коли настане мир ми сподіваємось, що повернемось на малу Батьківщину. Вишиванки будемо носити із задоволенням усією сім’єю, адже це дуже цінний для нас подарунок. Ми дуже давно мріяли мати власний національний одяг», - каже жінка.

    «Вишиту сорочку носитиму з гордістю і задоволенням, бо вишиванка – це продовження вічних українських традицій», - додав Серафим Кречнін, який приїхав на Волинь із Горлівки Донецької області.

   По закінченню заходу на всіх гостей чекав невеличкий концерт.

Категорія: Музей Лесі Українки Волинського національного університету імені Лесі Українки | Переглядів: 941 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]