Головна » 2015 » July » 10 » У Маневицькому краєзнавчому музеї віншували волинську поетесу Світлану Костюк
09:20
У Маневицькому краєзнавчому музеї віншували волинську поетесу Світлану Костюк
У Маневицькому краєзнавчому музеї віншували волинську поетесу Світлану Костюк

   Творча зустріч відбулася в Маневицькому краєзнавчому музеї з славною землячкою, прекрасною людиною, талановитим поетом, журналістом, переможцем престижного міжнародного літературного конкурсу в Італії «Між словом і вічністю» Світланою Степанівною Костюк (Бусел), та презентація останньої збірки поетеси «Траєкторія самоспалення».

   Народилася пані Світлана в мальовничому селі Кукли, Маневицького району що на Волині. Місцеву десятирічку закінчила із золотою медаллю. За освітою – філолог. Працювала кореспондентом районної газети та бібліотекарем на Маневиччині, директором школи у Іваничівському районі. Зараз – вчитель української мови та літератури. Голова районної громадської організації «Спілка Чорнобиль». Проживає в м. Нововолинську. Автор збірок «Спалахи душі» (1998 р.), «Наодинці зі світом» (2012 р.), «Маленьке диво» (дитяча 2012 р.), «Листи без конвертів» (2013 р.), книга презентувалася на 20-ому Міжнародному форумі видавців у Львові, «Мереживо чудес» (2014 р.), «Про що шепотіли листочки» (2014 р. переклад польською).

   Пані Світлана переможець літературного конкурсу ім. Леся Мартовича, дипломант Міжнародного конкурсу «Зірка Полин», переможець другого і лауреат першого Міжнародного літературного конкурсу до 200-річчя Шевченка «Чатує в століттях Чернеча гора», переможець конкурсів «Сто творів які варто прочитати цього літа», «Викрадення Європи» та інших. Учасник Міжнародних, Всеукраїнських фестивалів і форумів.

   Світлана Степанівна авторка багатьох поетичних видань, її поезії перекладалися англійською, польською, російською мовами. Вона є автором більше 40 пісень, написаних разом з українськими композиторами. але незважаючи на важку недугу, позаду п’ять хіміотерапій, як Леся Українка бореться за Життя.

   Наша землячка, єдина українка серед переможців Міжнародного конкурсу «Між словом і вічністю» (призова премія мера міста Неаполя), в якому взяли участь 452 учасники з різних країн світу. Нагородження лауреатів відбулося 27 червня 2015 року в Неаполі. Світлану Степанівну вже привітали екс-прем’єр Пакистану письменник Факхар Заман, Нобелівський лауреат із Китаю Мо Ян та інші.

   А в цей день до нашого музею щоби зустрітися з Світланою Степанівною завітали учасники семінару працівників літературних музеїв України. Свої вітання також висловили голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Олександрович Линдюк та голова Маневицької районної ради Людмила Володимирівна Веремчук, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Михайлович Силюк, начальник відділу культури і туризму Маневицької райдержадміністрації Ігор Васильович Дерлюк.

   На найвищий щабель пані Світлана підносить Вірність. Надійність. Самовідданість. Про свої твори вона говорить: «Хай летять, як птиці із клітки. І хай єдиним їх суддею буде читач». В моєму рідному селі Кукли пройшло дитинство поетеси. Чарівні ліси, пшеничні поля, прохолодна вода з криниці, мальви, чорнобривці та волошки в житі – це те джерело, з якого черпала Світлана любов до рідного слова, до рідної мови, до пісні української, тому з нею радо зустрітись прийшли земляки – Куклинці, зокрема вчитель історії Куклинської СШ Федір Гнатович Бусел, Олена Федорівна Макарчук, Галина Іванівна Пащук.

   Пані Світлана за фахом філолог, а в душі – журналіст. Шпальти опублікованих нею матеріалів мабуть сягнули б кілька кілометрів. Молодою, активною вона працювала кореспондентом в Маневицькій районній газеті, тому на зустріч з пані Світланою завітали працівники газети «Нова доба», з якими їй доводилося працювати, зокрема Лідія Іванівна Паламар, яка пропрацювала пліч-о-пліч із Світланою Степанівною не один рік, а також Наталія Дмитрівна Степанюк.

   …За людяність, щедрість душі пані Світлана має повагу від вдячних читачів своїх творів, в своєму виступі сказала Галина Павлівна Халик працівник районної бібліотеки, та інші виступаючі які декламували вірші поетеси.

   Ведучий заходу директор музею Петро Микитович Хомич звертаючись до поетеси сказав: «…Мабуть напевно Вас саме життя, підштовхнуло до написання відвертих і щирих віршів в яких засуджується людська нещирість, брехня. На мою ствердну думку це позиція людини чесної і відвертої, яка має велике серце, відкрите для людей, готове відгукнутися на людський біль і радість. Ваші вірші відкрили якусь невидиму досі завісу і показали Вас як людину не лише ліричну, а й вразливу, відверту та сильну…

   …Тож нехай щасливою буде ваша доля Світлано Степанівно. А оселя хай повниться достатком і сімейним затишком. Нехай зроблене добро повертається до вас сторицею».

         Хай доля щедро нагородить Вас

         Здоров’ям, щастям, миром і натхненням

         Щоб прожили Ви сотню літ

         Під Божим і людським Благословенням!

   Священнослужителі Маневицької округи заспівали поетесі «Многії літа», так завершився захід, який ще довгий час буде на вустах шанувальників Волинської поетеси.

П.М.Хомич,

директор Маневицького краєзнавчого музею

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 1201 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]