Головна » 2017 » August » 24 » У Луцьку відкрили Музей Волинського лісу
15:33
У Луцьку відкрили Музей Волинського лісу
У Луцьку відкрили Музей Волинського лісу

У Волинському обласному еколого-натуралістичному центрі 22 серпня відкрився Музей Волинського лісу. Про це повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

З 2005 року «лісова експозиція», що діяла при Інформаційно-екологічному центрі Волинського ОУЛМГ, прислужилася лісівникам, особливо ж – студентській і учнівській молоді. Адже, крім традиційних екскурсій , тут діяла Лісова школа, збиралися науковці та громадські діячі краю, влаштовувалися виставки образотворчого мистецтва, малюнків, виробів із дерева, відбувалися зустрічі із лісівниками та відомими краянами.

Минулого року на прохання освітян керівництво Волинського ОУЛМГ прийняло рішення перенести музейну експозицію до Волинського обласного еколого-натуралістичного центру, який опікується роботою учнівських лісництв та екологічних бригад, веде велику виховну природо-освітню роботу. І ось роботи щодо формування нового музею завершено. Попри збережених експозицій тут з’явилися духовний куточок – «Маленький храм моєї душі» та конференц-зал для наукових засідань.

На відкриття музею Волинського лісу завітали начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко, начальник управління освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації Людмила Плахотна, настоятель Свято-Миколаївської церкви отець Миколай з хористами, журналісти, члени Боголюбського та Піддубцівського учнівських лісництв Луцького р-ну, працівники центру.

– Спасибі Вам за розуміння та підтримку. Сьогодні не ми допомагаємо вам, а ви допомагаєте нам, – зазначив Олександр Кватирко, звертаючись до освітян та юних лісівників. – Дякуючи вам, вашій праці, управлінню освіти. Ми разом закладаємо у діток любов до лісу і, я вважаю, це потрібно робити не з університету, а з садочків, з першого класу. Інформація про те, що робиться у лісі, завдяки вам доходить до батьків і нашого суспільства. Сьогодні, як ніколи, прикута увагу до лісу, адже ліс – це не тільки деревина, це й самовільні пожежі, екологічні стежки, рекреаційні пункти, мисливське господарство, недеревні ресурси лісу. Дякую вам за роботу, лісівники – разом з вами назавжди.

– Мені дуже приємно, що у нас є такі заклади, які гуртують органи виконавчої влади, – зізналася начальник управління освіти, науки і молоді Волинської облдержадміністрації Людмила Плахотна. – Тому що, дякуючи Вам, шановні працівники еколого-натуралістичного центру, ми маємо тісну співпрацю освіти з Волинським ОУЛГМ. Ми розуміємо, що без лісу, без води і без повітря нема життя. І ота гармонія, яку ми зберігаємо разом тут , відкриваючи такий гарний музей, передасться через наших діток у майбутнє, це допоможе зберегти майбутнє і створити належні умови для якісного життя наступних поколінь. Хочу щиро подякувати керівнику лісоуправління, який, маючи таку відповідальну роботу, знаходить час, щоб приїхати до діток і працівників освіти. Маємо працювати не тільки на сьогодні, але й на майбутнє. Управління освіти і науки, шановний Олександре Михайловичу, хоче висловити Вам подяку за активну співпрацю, вагомий особистий внесок у просвітницьку діяльність учнівської та студентської молоді, інноваційний науковий підхід до лісівничої справи, профорієнтаційну роботу зі сподіванням на довгу співпрацю. Сьогодні ви зазначили, що будете завжди з нами. Ви нам дуже потрібні, без вас ми просто не справимося.

Людмила Володимирівна вручила Олександру Кватирку подяку управління освіти, науки і молоді обласної державної адміністрації. Олександр Михайлович при цьому зауважив: «Волинські шкільні лісництва з таким потужним екологічним центром завжди були і є гордістю волинських лісівників на теренах України».

Відтак слово взяла директор обласного еколого-натуралістичного центру, заслужений працівник освіти України Валентина Остапчук.

– Дорогі мої, сьогодні, відриваючи цю благородну кімнату, збулася і моя, і мрія тисяч-тисяч дітей-волинян і педагогів, – зазначила Валентина Адамівна. – Можемо називати її музеєм, інформаційною кімнатою, але хотілося б, щоб тут було поєднання гармонії душі, розуму нашого і серця. Бо тут є інформаційна стіночка «Від стану екології природи – до стану екології душі!» Два останніх вихідних дні я проїхалась прекрасними рекреаційними пунктами, які створені у нас лісівниками, завдячуючи такому потужному прогресивному керівнику як Олександр Михайлович. І як боляче, коли бачиш там стільки пляшок, бруду… Так хочеться сказати: «Зупинись, людино. Не роби цього, не сміти… Листочок зелений продовжить життя на землі…» Нема вже у нас прадавніх лісів. Про них можемо прочитати тільки із записів людей, які зберегли для нас ці знання у музеях. Сьогодні – нове життя, але ми з вами є ті люди, які краплинка за краплинкою маємо творити оту велику кулю людської любові і доброти на землі. Тому ви сьогодні побачите величне диво, які педагогічні працівники з любов’ю створили для вас, дорогі діти. Попри те, що тут ви вивчатимете історію Волинського лісу, будете знайомитися із лісорозведенням, рекреаційними пунктами нашої Волині і багатовіковою історією лісівництва та учнівських лісництв, яким невдовзі буде 50 років, ви зможете підійти до куточка «Від стану екології природи – до стану екології душі». Там кожна людина, кожна маленька дитина, кожен дорослий може задуматися, сказати: «Я люблю це життя, яке дала мені матінка-Природа».

Я не втомлюсь сьогодні дякувати, бо ми отримали розкішний подарунок. Усе, що ви там побачите, нам передали безкоштовно. Я за це сьогодні низько вклоняюся лісівникам.

Дякую за цю хорошу справу.

З напутнім словом звернувся до присутніх і пастир Свято-Миколаївського храму отець Миколай. Відтак Олександр Кватирко та Людмила Плахотна перерізали стрічку до музею, а отець Миколай провів молебень і чин освячення нового музею.

Першу екскурсію у новосформованому музею Волинського лісу провів прес-секретар Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Цюриць.

Категорія: Музей волинського лісу | Переглядів: 929 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]