Головна » 2019 » May » 27 » У Локачинській школі відкрили музей
14:00
У Локачинській школі відкрили музей
У Локачинській школі відкрили музей

Розділити зі шкільною громадськістю пам’ятну мить до навчального закладу завітали депутат обласної ради Михайло Скопюк, заслужена журналістка України Валентина Штинько з чоловіком – художником Орестом Хмельовським, настоятель Свято-Преображенського храму отець Ігор Дружинець, місцевий краєзнавець Василь Знайда та інші небайдужі жителі селища. Урочистості з цієї нагоди відбулися 17 травня, – повідомляє РАЙОН.ЛОКАЧІ.

Організатори усіх запросили до ошатної і просторої музейної кімнати, яку облаштовано на третьому поверсі закладу. До речі, ремонт тут робили школярі технологічного профілю на уроках трудового навчання, таким чином набуваючи практичні навики в будівельній сфері. А от кошти на виготовлення необхідних стендів та виставкових вітрин депутати виділили з бюджету селищної ради (загалом 35 тисяч гривень). Про це під час зустрічі розповіла присутнім директор ОНЗ «НВК «Локачинська ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназія» Оксана Сахарчук. Також вона зауважила, що задум втілювався в життя протягом чотирьох років. Зробити історичну розвідку і зібрати окремі експонати допомагало чимало вчителів, зокрема Валентина Боць, Людмила Зінчук, Марія Гапонюк, Валерій Петренко, Микола Лебедь.

«Відновлення краєзнавчого музею – дійсно знакова подія для кожного, хто мешкає чи мешкав у нашому селищі. Адже без знання минувшини рідного краю нині не можна уявити виховання громадянина, патріота, особистості. Це дозволить формувати у підростаючого покоління філософію пам’яті та відповідальності, допоможе глибше досліджувати нашу історію, зберегти надбання предків», – говорила Оксана Ярославівна, дякуючи місцевій владі, колегам, краєзнавцям за надану допомогу.

Учні 5-8 класів НВК підготували тематичну літературно-музичну композицію. Діти натхненно співали пісні та читали вірші про рідне селище, авторами яких є уродженці Локач Валентина Штинько, Людмила Добровольська, Дарина Басюра, Галина Ребрук. Атмосфера вже з перших хвилин перебування в музеї була дійсно величною, адже тут усе просякнуто духом патріотизму і минувшини. Багато теплих слів з нагоди започаткування доброї справи звучало від згаданих поважних гостей, які бажали оновленому музею процвітання і стабільного поповнення новими експонатами. До речі, один з таких (рідкісну книгу «Сьогодні і Завтра. Думки націоналіста» Зиновія Книша) почесна громадянка Локач Валентина Штинько подарувала директору закладу на урочистості.

Першими екскурсоводами Локачинського краєзнавчого музею стали старшокласники. Переймаючи один в одного естафету Ірина Вронська, Соломія Мартинюк, Богдан Гапонюк, Христина Поліщук та Юлія Лещук із захопленням розповідали про минувшину і сьогодення своєї малої батьківщини. Водночас присутні, в тому числі і я, з неабиякою цікавістю розглядали музейні експозиції. На окремих стендах тут представлено документальну інформацію (географічні карти, портрети визначних постатей, герби князівських родів, хронологічні таблиці знакових подій) від найдавніших часів до сьогодення. Можна довідатися зокрема багато цікавого і маловідомого про селище періоду ХVІІ-ХVІІІ століття, його життя в складах Російської імперії та Речі Посполитої, в часи Другої світової війни, а також переглянути численні світлини (різних років) сучасних Локач. Доповнюють інтер’єр приміщення і аматорські фото місцевих краєвидів – річки Луги, Волянюкової гори тощо, зроблені учнями школи. Окремий напрям краєзнавчих досліджень присвячений землякам-військовослужбовцям – Віктору Шолусі та Максиму Шульзі, які загинули на Сході країни, захищаючи територіальну цілісність. Зберігається в цих стінах й унікальний національний стяг з підписами й побажаннями учасників АТО.

А у виставкових вітринах, які на спеціальне замовлення дирекції школи за зразком Батуринського музею виготовив місцевий житель Євген Мельничук, представлені цінні експонати. Серед них – залишки кераміки І століття нашої ери, доби Київської Русі та дещо пізніших періодів, кам’яні сокири, списи, монети різних часів, елементи збруї, грошові банкноти Російської імперії, фрагменти давніх церковних книг та офіційних документів тощо. Чимало зі згаданих артефактів сюди передали місцеві краєзнавці Андрій Лаценко, Василь Знайда та поціновувачка історії і народних традицій Валентина Штинько.

В центрі ж кімнати облаштовано розмаїту етнографічну композицію. Старовинні рушники, ткані килими, вишивані блузки та сорочки передала депутат районної ради Світлана Комар. Доповнюють цю експозицію вироби домашнього вжитку: глиняний посуд, прядка, гребінь, рубель, ціп, куфер тощо.

Вже нині в цьому музеї є на що подивитись і кожен зможе для себе почерпнути щось нове. Проте, як неодноразово зауважувалось на урочистості, це тільки початок великої справи. Справи, яка не буде розвиватись без підтримки тутешніх жителів. Тож дирекція закладу закликає краєзнавців та пересічних локачан приносити в школу цікаві знахідки, які можуть мати певну історичну цінність.

До слова, після завершення урочистої частини в навчальному закладі було проведено круглий стіл на тему «Локачі – маленьке селище у великій історії України», учасники якого поділились власними спогадами про минувшину райцентру.

Переглядів: 370 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]