Головна » 2019 » July » 9 » У Любомльському музеї презентували виставку «Волинські мотиви в роботах черкаських художників»
18:40
У Любомльському музеї презентували виставку «Волинські мотиви в роботах черкаських художників»
У Любомльському музеї презентували виставку «Волинські мотиви в роботах черкаських художників»

9 липня у Любомльському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Волинські мотиви в роботах черкаських художників». На виставці представлені роботи членів Національної спілки художників України, подружжя Недосєко – Неоніли Петрівни (уродженки с. Шацьк Волинської обл) та Альберта Степановича, які нині проживають в м. Черкаси.

Відкривав і вів захід директор музею Юрій Фініковський. За тим про свій життєвий та творчий шлях розповіла співавторка виставки Неоніла Недосєко. Про перші кроки доньки у мистецтві ділився її батько, житель м. Любомль, Петро Гнатович Баранський.

Присутні відвідувачі заходи мали змогу задати художниці свої питання, а також ділились своїми враженнями.

Зауважимо, що митці довгий час працювали на Волині: в с.Світязь Шацького району, м. Любомль, Володимирі-Волинському, с.Зимне Володимир-Волинського району тощо. Тому велику частину робіт представляють саме види зазначених населених пунктів, місцеві пам’ятки архітектури.

Поруч з цим серія робіт присвячена визначним пам’яткам Львова, Канева.

Виставка діятиме в музеї впродовж одного місяця.

Довідково:

Недосєко Неоніла Петрівна

Народилась 24 липня 1951 р. в с.Шацьк Волинської обл. Закінчила Львівське училище декоративно-прикладного мистецтва ім. І.Труша у 1970 р. та Черкаський Національний університет ім. Б.Хмельницького (кафедра образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва) у 2007 р. Член Національної спілки художників України з 1981 року. Працює в галузі декоративно-прикладного мистецтва, акварелі.

З 1997 року викладач живопису на відділенні дизайну в Черкаському державному бізнес-коледжі. З 2018 року – ст. викладач кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницька.

Учасниця міжнародних, всеукраїнських, обласних художніх виставок. Твори знаходяться в музеях України та приватних колекціях.

Недосєко Альберт Степанович

Народився 27 грудня 1931 року в м. Іваново, Росія. Закінчив Львівський поліграфічний інститут ім.І.Федорова в 1967 році. Член Національної спілки художників України з 1990 року. Працює в галузі живопису, графіки, монументального мистецтва.

Учасник всеукраїнських, обласних та персональних виставок: «Бієнале живопису», 1991 р., м.Львів, «Всеукраїнської бієнале», 1998 р., м.Київ, персональні виставки в Черкасах (1991–2000 рр.), в Чигиринському музеї Б.Хмельницького (1996 р.), картинній галереї Камянського державного історико-культурного заповідника (2003 р.).

Альберт Недосєко – лауреат мистецького конкурсу «Люблю тебе, рідне місто моє» (1998 р.), «Особистість очима митця» (1999 р.) м.Черкаси. Численні роботи митця знаходяться у музеях та приватних колекціях України, Росії, Японії.

Мистецькі роботи, виконані у різних техніках (акварель, темпера, монотипія), представляють авторський погляд на історичну минувшину України, геноцид 1932–1933 рр., політичні репресії, проблеми збереження екології, спробу творчого переосмислення трагічних сторінок вітчизняної історії, а також архітектурні пейзажі, натюрморти, квіти. Основні твори: «Битва під Корсунем» (1988 р.), «Танець «Повзунець» (1988 р.), серія «Екологія» (1989 р.), «Козацькі забави» (1990 р.), триптих «Реквієм», триптих «Київська Русь», «Облога Львова», «Битва під Корсунем» та інші, виконані в 2000-і роки.

Джерело: Любомльський краєзнавчий музей

Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 305 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.2/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]