Головна » 2017 » August » 7 » У Колодяжному презентували виставку «Чарівний світ» Валентини Михальської
10:08
У Колодяжному презентували виставку «Чарівний світ» Валентини Михальської
У Колодяжному презентували виставку «Чарівний світ» Валентини Михальської

5 серпня, у день початку поетично-мистецького свята «Лісова пісня», у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відкрилася виставка волинської художниці Валентини Михальської, уродженки і мешканки села Хворостів Любомльського району.

Людина без спеціальної художньої освіти, та з даром від Бога − з любов'ю бачити світ і переносити його на папір. Це вже не перша виставка художниці в музеї, але кожного разу вона сприймається по-новому. 48 мініатюр-монотипій з особливою прозорістю і ніжністю кольорів говорять про сприйняття світу художницею. «Дідусева хата», «Спогад про море», «Різдвяна ніч», «Нелегкий шлях до вершини», «Таємничість зимової ночі», «Наречена» вражають тонами, сюжетом, витонченістю. Техніка «крапочка» дозволила створити графічні роботи «Молитва», «Голгофа». На філософські роздуми наштовхують роботи «Спокуса», «Горобина ніч», «Двоє», «Пісня рук», «Осінній поцілунок», «Невинність» з циклу «Чорно-червоне». Квіти і плоди рідної землі красиво поєдналися у натюрмортах.

Тішать око глядачів пейзажі і портретні роботи, у тому числі й автопортрет художниці. Творчий задум «Жінки роду Драгоманових-Косачів» зреалізований портретами Єлизавети Драгоманової, Олени Пчілки, Лариси, Ольги, Оксани, Ізидори Косач. Вони були подаровані музеєві, а тепер виставлені на виставці. В експозиції казка Лесі Українка «Лелія», проілюстрована Валентиною Михальською і видана книжкою. Художниця створила оригінальні роботи до «Лісової пісні», віршів Лесі Українки для дітей. Вони також подаровані музеєві і виставлені для огляду.

Подаровані музею ілюстрації Валентини Михальської до поеми Олени Пчілки «Козачка Олена», додають ваги виданню твору письменниці і розкривають його тему: підтримка сільською громадою гетьмана Дорошенка у його прагненні захистити, за висловами з книги М. Аркаса «Історії України-Русі», «обездолену, поруйновану, спустошену і вилюднень через безперестанні війни Україну», «зібрати її усю докупи, а як пощастить, то й самостійною зробити».

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 507 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]