Головна » 2017 » January » 24 » У Ківерцівському районі відзначили День Соборності України
18:04
У Ківерцівському районі відзначили День Соборності України
У Ківерцівському районі відзначили День Соборності України

Сьогодні у приміщенні Ківерцівського районного краєзнавчого музею відбувся круглий стіл «День Соборності України. Що єднає українців Заходу і Сходу» за участю керівництва району та міста, військового капелана, волонтерів, активної молоді міста Ківерці, громадськості з використанням історичних паралелей минулого та сьогодення. З вітальним словом виступив перший заступник голови районної державної адміністрації Юліан Таранчук. Учасників урочистостей привітали також заступник голови районної ради Тамара Чигрин, міський голова Володимир Жгутов.

На початку зустрічі усі присутні переглянули історичний фільм, який нагадав, що 1 грудня 1918 року у Фастові був підписаний “Передвступний договір” про об’єднання УНР і ЗУНР, у якому було заявлено про непохитний намір в найкоротший строк створити єдину державу. 3 січня 1919 року Національна Рада УНР у місті Станіславі (Івано-Франківськ) схвалила закон про об’єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Наддніпрянською Українською Народною Республікою в Народну Республіку.

Галина Слатініна, ведуча заходу наголосила, що День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель. Соборність України - основа державності! Для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, дана проблема завжди була особливо болючою і неймовірно складною. Соборність для України – це єдність багатоманітності, об’єднання навколо спільного стрижня, яким є українська державність, українська ідентичність.

Присутні мали змогу почути з перших вуст інформацію про ситуацію на сході від волонтерів Сергія Гетманчука, Сергія Чухрія, Василя Озоровського, а також військового капелана Олександра Вронського, котрі розповідали про настрої людей, які проживають на сході нашої держави.

Приємним сюрпризом став виступ соціально-психологічного театру “Сонце України в наших руках” селища Цумань.

В знак вдячної пам’яті всім борцям за волю України, за її незалежність і Соборність голова районної державної адміністрації Валерій Ткачук, заступник голови районної ради Тамара Чигрин, міський голова Володимир Жгутов поклали корзини квітів до пам’ятників Борцям за волю України та Героям Небесної Сотні, Т.Г.Шевченку. Хвилиною мовчання присутні вшанували усіх борців, полеглих за волю, незалежність та соборність країни в усі часи її існування.

Джерело: Ківерцівський краєзнавчий музей

Категорія: Ківерцівський районний краєзнавчий музей | Переглядів: 781 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]