Головна » 2020 » February » 6 » У Ківерцівському музеї презентували персональну фотовиставку Валерія Мельника «Барви Полісся»
13:58
У Ківерцівському музеї презентували персональну фотовиставку Валерія Мельника «Барви Полісся»
У Ківерцівському музеї презентували персональну фотовиставку Валерія Мельника «Барви Полісся»

4 лютого 2020 року у Ківерцівському краєзнавчому музеї відкрилася персональна фотовиставка заслуженого журналіста України, члена Національної спілки краєзнавців України, лауреата Всеукраїнської премії імені академіка Петра Тронька, природоохоронця, фотографа, краєзнавця, письменника, талановитої людини – Валерія Степановича Мельника.

«Барви Полісся» – таку назву має блок неповторних робіт майстра камери і пера. На фото – унікальні куточки природи рідної Волині, тварини, рослини… Кожне фото, яку автор демонструє своєму глядачеві, вражає.

Відкриваючи фотовиставку, Валерій Мельник поділився цікавими спогадами про свої окремі роботи. До прикладу, аби спіймати у свій об’єктив, унікального чорного лелеку, довелося витратити три роки. Щоб «заговорив» могутній дуб, зроблено не один десяток кадрів. А щоб зафіксувати оленів та зубрів, довелося сидіти у засідці, в кормушці із сіном посеред лісу, а тоді, вночі, ще й пішки, шукати дорогу додому.

Лебеді над Кiверцями

Автор порівнює роботу фотографа з полюванням, адже заради одного вдалого кадру доводиться пройти не один кілометр, здолати не одну перешкоду та направду любити свою справу.

Вдячність автору фотовиставки за його талант, творчий доробок, щиру та відкриту душу висловили начальник відділу освіти та культури райдержадміністрації Галина Слатініна, ветерани педагогічної праці, жительки міста Анісія Бакун та Надія Геліч. Вони побажали Валерію Степановичу міцного здоров’я, сил і натхнення надалі, вдячності від людей за добрі справи, які робить.

У заході взяли участь керівник апарату райдержадміністрації Зоя Радюк, представники колективу НПП «Цуманська пуща», жителі міста.

З працівниками Національного природного парку

Фотовиставка демонструватиметься у краєзнавчому музеї впродовж лютого. Тож запрошуємо усіх бажаючих відвідати її та відкрити для себе унікальну природу Волині.

Довідково:
Валерій Степанович Мельник народився 10 лютого 1956 року у місті Луцьку.

Після строкової служби в армії паралельно із роботою у волинській обласній молодіжній газеті здобув фах на факультеті журналістики Львівського державного університету імені І.Я.Франка.

З дитинства мав тягу до споглядання диких тварин, плескоту озерних хвиль та буйних кольорів волинського лісу. Вивчення, а пізніше і захист рідної природи стали справою усього життя. У загальнодержавній, обласній пресі та книгах опублікував сотні і сотні газетних, журнальних матеріалів та художніх творів на природоохоронну тематику. Один із кількох українських фотографів, які постійно на професійній основі знімають дику природу.

Член Національної спілки журналістів України з 1978 р. та Національної спілки краєзнавців України – з 2011 р.

Його матеріали краєзнавчої тематики постійно публікуються у газеті «Урядовий кур'єр». «Природничі» світлини В. Мельника також регулярно використовують газети «День», «Волинь-нова», «Волинська газета», «Віче», «Лісовий та мисливський журнал» та інші.

У 2004 році підготував і опублікував у співавторстві монографію про життя волинського лісу, його значення для розвитку регіону та долі пов’язаних з ним впродовж останнього тисячоліття сорока поколінь волинян. Книга стала першим в державі прикладом для системного вивчення і епічного показу конкретної сфери суспільної діяльності.

У 2010 році на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та Глобального екологічного фонду підготував і випустив у світ двомовний (українська та англійська) фотоальбом «Заповідна Волинь», книгу «Шацький національний природний парк. Історія і сучасність»; на замовлення Шацької РДА – книгу «Шацьке поозер'я». У цих виданнях із маловідомими сторінками історії краю органічно поєднане відображення через фото унікального біорізноманіття і краси Волинського Полісся, проблем його збереження.

За запитом Бібліотеки Конгресу Сполучених Штатів Америки, що надійшов у місію ООН в Україні, два перших видання відправлені в цю одну з найавторитетніших книгозбірень світу.

Для творчого стилю В. Мельника характерні багатолітня відданість природничій і краєзнавчій тематиці, максимально глибоке дослідження обраної теми. А ще – логічний і лаконічний виклад матеріалу гарною літературною українською мовою, дуже активне застосування у книгах ілюстрацій – як з літературних та архівних першоджерел, так і власних. При цьому його фотографії, що використовуються при верстці книг, часто не тільки несуть додаткову цінну інформацію про досліджуваний об'єкт, а й мають високу мистецьку цінність.

Новаторським у творчій діяльності В. Мельника є те, що при підготовці книг про Національні природні парки – Шацький та «Прип'ять – Стохід», Черемський природний заповідник він спільно з краєзнавцем Оленою Бірюліною започаткував традицію глибокого дослідження минулого територій, що набули статусу особливо цінних національного значення. На його переконання, без відновлення історії від нашарувань тоталітарної ідеології та об'єктивного відтворення минулого цих місцевостей неможливе повноцінне патріотичне і екологічне виховання майбутніх поколінь українців.

Тому для відновлення історичної пам'яті народу він активно працює із першоджерелами і спеціальною літературою, а також залучає до співпраці професійних дослідників-істориків. Дослідник також майстерно поєднує у своїх книгах опис минулого із сьогоденням.

Відмінник охорони природи УРСР (1984 р.), почесний член Українського товариства мисливців та рибалок (1991 р.). Нагороджений Подякою Прем'єр-Міністра України (2009 р.), Почесною зеленою грамотою облдержадміністрації (1993 р.), Почесною грамотою Державного комітету лісового господарства України (2002 р.), Почесною грамотою Волинської ОДА (2009, 2011 рр.). Десятки разів відзначався й іншими органами влади та відомствами за фахове висвітлення їхньої діяльності.

Лауреат Міжнародного конкурсу екранних мистецтв «Кінотур-2007». В рамках Загальнонаціональної програми «Людина року Волинського краю'2010» визнаний переможцем у номінації «Професіонал року (журналістика)». Нагороджений Золотою медаллю української журналістики (2011 р.). Національною спілкою журналістів України визнаний переможцем конкурсу «Кращий фотожурналіст» за 2010 р. Перший лауреат Всеукраїнської премії імені академіка Петра Тронька, що присуджується Національною спілкою краєзнавців України (2013 р.).Нагороджений ювілейною медаллю «Двадцять років Незалежності України» (2011 р.). Заслужений журналіст України (2013 р.). Нині – власний кореспондент газети «Урядовий кур'єр» у Волинській області.

На полюванні

У доробку Валерія Мельника понад десяток унікальних книг, серед яких: «Листи молодому мисливцю» – (2002), «З історії охорони природи на Волині» (2002), «Літопис волинського лісу. 988 – 2004» (2004 р.), «Перлина Європи – Шацькі озера» (2007, 2008, 2009 рр.), «Національний природний парк «Прип'ять – Стохід» ( 2009 р.), «Шацький національний природний парк. Історія і сучасність». (2010 р.) «Фотоальбом «Заповідна Волинь»( 2010 р.), «Люблю тебе, Волинь» (2012 р.), «Роса з мисливської стежки» (2016 р), «Маневиччина: маловідомі факти» (2019 р.) та інші.

Літературний доробок журналіста та краєзнавця

Світлини: Людмила Козярчук, Степан Войчик

Джерело: Ківерцівська райдержадміністрація

Категорія: Ківерцівський районний краєзнавчий музей | Переглядів: 357 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]