Головна » 2021 » November » 1 » У Художньому музеї показали рідкісні експонати з Олицького замку Радзивілів
12:37
У Художньому музеї показали рідкісні експонати з Олицького замку Радзивілів
У Художньому музеї показали рідкісні експонати з Олицького замку Радзивілів

Виставковий проєкт «Мистецькі скарби Олицького палацу» із колекцій Волинського краєзнавчого музею та приватних зібрань презентовано у рамках міжнародної наукової конференції «Олика в європейській історії: відтворення історико-архітектурної спадщини». І учасники конференції стали її першими відвідувачами. Про це написала журналістка Наталія Малімон у щоденній всеукраїнській газеті «День»:

Здавалося б, речами із олицького палацу Радзивілів волинян вже не здивуєш. Основа колекції Волинського краєзнавчого музею – це речі, які у 1939-му році музейним працівникам вдалося вивезти із палацу, в якому квартирували радянські солдати. За зиму багато унікальних речей було банально спалено або знищено, а опісля дещо цінне перекочувало і у російські музеї. Все ж те, що вберегли, вражає. І є ще, виявляється, речі, яких відвідувачі не бачили, вони знаходяться у фондах музею, і частину із них показали на виставці.

Серед експонатів - і родинне дерево Радзивілів, складене Петером Боссе у 1742 році, є три такі зображення, два - на папері і вони знаходяться у Польщі, а «наше» - це друк на шовку. Це герб Радзивілів із мармуру. Це оксамит у рамі, одна з найзагадковіших речей експозиції, як сказала науковий працівник Художнього музею Олена Старикова, фахівці поки не дійшли одностайності, для чого призначалися ці зразки шиття золотими і срібним нитками на оксамиті, але річ надзвичайно красива. Як і шпалери з вовни та шовку 16 століття, орієнтовно з Фландрії. І графічні портрети Радзивілів та портрети на полотні…

Особливо цікавими і дослідникам, і просто відвідувачам є фотознімки початку 20 століття, які розкривають картини побутового життя Радзивілів та оличан. Тут і полювання (а Радзивіли ними славилися, як і тим, що берегли ліси та насаджували нові), і самі представники княжого роду та їхні гості, а ще - інтер’єри кімнат олицького палацу. Зоя Навроцька, завідувачка Художним музеєм, каже, що саме такі фото дають уяву про те, які картини висіли на стінах (а це роботи найкращих художників світу), які меблі і т.д. І саме такі фото допоможуть відновити інтер’єр палацу Радзивілів, коли у старому замку буде облаштовуватися музейна локація.

Категорія: Художній музей | Переглядів: 326 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]