Головна » 2011 » Листопад » 8 » У Художньому музеї Луцька презентовано книгу Петра Троневича „Великий князь Дмитрій-Любарт і його сучасники”.
12:37
У Художньому музеї Луцька презентовано книгу Петра Троневича „Великий князь Дмитрій-Любарт і його сучасники”.
У Художньому музеї Луцька презентовано книгу Петра Троневича „Великий князь Дмитрій-Любарт і його сучасники”.
Політична еліта України XIV століття сформувалася завдяки діяльності князя Дмитрія-Любарта.
Про це 8 листопада 2011 року під час презентації книги „Великий князь Дмитрій-Любарт і його сучасники: історико-краєзнавчий нарис” у Художньому музеї Луцька розповів автор видання Петро Троневич.
Він вважає, що у своїй діяльності князь поводив себе не тільки як литовець, а й продовжував політику галицько-волинських володарів. „На той час сформувалася українська політична еліта, яка прожила 300 років до часів Богдана Хмельницького. Потім її у нас вкрали у поляки”, – зауважив історик. 
Також його обурило, що литовці не віддають князю належної шани як учаснику історії України.
„7 років назад приїжджали до Луцька литовські науковці. Вони проводили наукові семінари. Виступали і постійно казали „литовський замок”, „литовський князь Любарт”. Вони переконані, що в 14 столітті тут була Литва”, - наголосив Троневич.
За його словами, видання покликане відкрити сторінки історії України XIV ст. „Дуже важко написати переконливу книгу про цей період, бо він був бідним на документи, але я зібрав усе, що вдалося”, - розповів вчений.
Зі слів автора, книга видана російською і українською мовами, щоб охопити якомога більшу аудиторію.
Видавець Микола Мартинюк зазначив, що ідея створення видання виношувалася два роки. „Окрім того, ми спробуємо подати її на один міжнародний конкурс. Думаю, вона гідно представить Волинь та всю Україну”, - додав підприємець.

Фото Л.Максимова.
__________________________________
Волинські новини. 9.11.2011
Категорія: Художній музей | Переглядів: 1139 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]