Головна » 2021 » September » 1 » Співробітники Володимир-Волинського історичного музею вшанували пам’ять жертв Голокосту
10:37
Співробітники Володимир-Волинського історичного музею вшанували пам’ять жертв Голокосту
Співробітники Володимир-Волинського історичного музею вшанували пам’ять жертв Голокосту

31 серпня на меморіалі пам’яті жертв Голокосту поблизу села П’ятидні Володимир-Волинського району відбулося вшанування євреїв, які загинули на Володимирщині у 1942–1944 роках – у часи Другої світової війни.

Голокост (з грецької мови – всеспалення) – страшна трагедія знищення євреїв у світі, яку здійснили нацисти, унаслідок цього на планеті загинуло 6 мільйонів євреїв.

У 1942 році у Володимирі-Волинському нацисти створили гетто, де у нелюдських умовах перебували євреї з Володимира-Волинського, околиць міста та ті, які утекли від цього ж лиха з Польщі. У гетто перебували жінки, діти, старі люди. Чоловіки-спеціалісти трохи працювали для потреб нацистів, але згодом теж були знищені.

На траурному мітингу виступив голова юдейської громади м. Володимира-Волинського Володимир Музиченко. Він зазначив, що із 25 тисяч євреїв Володимирщини живими залишилося лише 300 людей… Пан Музиченко подякував жителю нашого міста Матвію Будневському, оскільки його дідусь і бабуся Матвій і Катерина Будневські врятували єврейську дівчинку у селі Городло на Холмщині – етнічній українській землі (тепер територія Польщі). За цей подвиг подружжя Будневських від інституту національної пам’яті Яд- Вашем з Єрусалиму отримало звання праведників світу. Володимир Музиченко згадав, що колись так само врятували від рук нацистів і його маму.

Голова Володимир-Волинської міської ради Ігор Пальонка сказав, що про трагедію Голокосту йому, тоді ще 6 річному хлопчику, розповіла прабабуся. На заході виступив голова районної ради Віктор Хиць, пастор церви адвентистів сьомого дня.

Представник міської юдейської громади Максим Срібний прочитав заупокійну молитву на івриті. Молився за упокій цих жертв і священик Микола Гінайло.

Науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею Богдан Янович прочитав власний вірш пам’яті жертв Голокосту.

Усі учасники заходу поклали до символічної могили камінчики, як це заведено за єврейською традицією, запалили 6 лампадок (6 мільйонів жертв Голокосту), а від влади на могили лягли білі хризантеми.

Богдан Янович,
науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 450 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]