Головна » 2020 » January » 11 » Різдво у Косачів
16:35
Різдво у Косачів
Різдво у Косачів

10 січня у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відзначали Різдво Христове.

На свято завітали колеги з Волинського краєзнавчого музею та його директорка Оксана Георгіївна Важатко. З вітальним словом та з гарними побажаннями до присутніх звернувся голова Колодяжненської об’єднаної територіальної громади Віталій Леонтійович Кашик.

Наукові співробітники музею запросили усіх до спільної колядки та розповіли про традиції відзначення Різдва у родині Косачів.

Різдво завжди вважалося особливим святом, а у сім'ї, де народилася видатна поетеса Леся Українка, його дуже шанували. Свої спогади про відзначення Різдва залишила наймолодша сестра Лесі Українки Ізидора: «До Колодяжного з’їхалась родина, ждали й гостей, знайомих… Леся й Ольга улаштували «живі картини». Участь брала вся наявна молодь і діти. Дві картини були ілюстрацією до Діккенсових «Різдвяних оповідань», одна – до «Гайдамаків» Шевченка, одна – до «Фауста» Гете, а одна – алегоричні фігури нового (1893) року і старого (1892), що відходить. Леся була душею цієї імпрези. Вона не тільки «головний режисер», а під її керівництвом шились усі костюми, робились перуки… Наприклад, мені, що виконувала роль нового року в виді Амура, – туніку, чудові прозорі крильця, сагайдак і стріли, сандали, обклеєні золотим папером. Освітлення, бенгальські вогні, декорації, то була робота Михайла, музика – справа тьоті Саші. Ольга, Оксана й Микола з захопленням допомагали старшим у роботі».

Саме про Чарльза Діккенса та його «Різдвяну пісню у прозі» розповідали на заході присутнім, а далі у створеній мульткав᾿ярні маленькі глядачі дивилися мультфільм за цим твором та смакували солодощами.

На завершення дійства завідувачка музею Ольга Бойко поділилася з присутніми новиною про те, що вони вже розпочали спілкування з працівниками музею Чарльза Діккенса у Лондоні і підтримуватимуть дружні відносини й далі.

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 366 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]