Головна » 2019 » January » 10 » Різдво у Косачів
22:43
Різдво у Косачів
Різдво у Косачів

Сьогодні, 10 січня, у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відзначали Різдво Христове. Завідувач музею Ольга Бойко розповіла присутнім, як за народними традиціями відзначали свято у великій родині Косачів та привітала присутніх з Різдвяними святами. Також зі словами привітань до гостей звернувся голова Ковельської районної державної адміністрації Віктор Козак, про значення колядки та свята Різдва розповів отець Миколай з села Уховецьк. Наукові працівники музею читали «Святий вечір!» Лесі Українки, а діти місцевої школи виконували колядки.

Різдво завжди вважалося особливим святом, а у сім'ї, де народилася видатна поетеса Леся Українка, його дуже шанували. Свої спогади про відзначення Різдва залишила наймолодша сестра Лесі Українки Ізидора: «До Колодяжного з’їхалась родина, ждали й гостей, знайомих… Леся й Ольга улаштували «живі картини». Участь брала вся наявна молодь і діти. Дві картини були ілюстрацією до Дікенсових «Різдвяних оповідань», одна – до «Гайдамаків» Шевченка, одна – до «Фауста» Гете, а одна – алегоричні фігури нового (1893) року і старого (1892), що відходить. Леся була душею цієї імпрези. Вона не тільки «головний режисер», а під її керівництвом шились усі костюми, робились перуки… Наприклад, мені, що виконувала роль нового року в виді Амура, – туніку, чудові прозорі крильця, сагайдак і стріли, сандали, обклеєні золотим папером. Освітлення, бенгальські вогні, декорації, то була робота Михайла, музика – справа тьоті Саші. Ольга, Оксана й Микола з захопленням допомагали старшим у роботі».

Сьогодні на святі в музеї присутні мали змогу побачити виставу «Без᾿язикий» за твором Олени Пчілки у виконанні учнів Ковельської гімназії.

На закінчення дійства усі присутні виконали спільну колядку.

Зауважимо, що у музеї створено «Новорічний куточок», у якому кожен охочий може зробити святкову світлину.

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 540 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]