Головна » 2017 » January » 18 » Різдвяні зустрічі у Музеї волинської ікони
15:09
Різдвяні зустрічі у Музеї волинської ікони
Різдвяні зустрічі у Музеї волинської ікони

17 січня 2017 року у Музеї волинської ікони відбулися «Різдвяні зустрічі», цьогорічними гостями яких став хор священиків Колківського благочиння УПЦ. Керівник – протоієрей Валерій Кравчук, настоятель храму у селі Гораймівка.

Хор був створений у 2007 році. До його складу увійшли випускники Волинської духовної семінарії на чолі з благочинним Колківського округу Петром Бугайчуком. Своїм завданням колектив вбачає пропаганду кращих взірців церковної і народно-пісенної музичної культури. Учасники хору їздять на парафії благочиння з місіонерськими виступами, проводячи вечори духовної та народної пісні. У 2015 році хор з концертною програмою виступав в Італії і Словенії, де дав більше десяти концертів у православних і католицьких храмах.

На початку концерту ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Рустік Капауз передав вітання з Різдвяними святами від єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла.

Учасники хору запропонували слухачам програму, що складалася з трьох частин, які презентували традиції української народної пісні, класичний академізм та вітчизняні традиції культової музики.

У першій частині прозвучали колядки в обробці українських композиторів з використанням типових для національного багатоголосся фактурних прийомів. Друга частина була присвячена православній богослужбовій співочій традиції. Прозвучали піснеспіви «Блажен муж», «Світе тихий», «Єдинородний Сину», «Богородице Діво» та інші, образний зміст яких відзначається піднесеним, урочистим настроєм, почуттям краси, гармонії і внутрішнього спокою. У третій частині програми хор виконав стримані, виразні і величаві українські народні пісні. На завершення концерту в пам’ять загиблих воїнів – захисників рідної землі – прозвучала пісня-реквієм «Плине кача».

Церковні піснеспіви, що лунали у виконанні хору, познайомили слухачів з давньою красою української культури та презентували самобутність Київського православ’я, а твори народного колориту подарували радість і незабутні позитивні емоції.

Тетяна Єлісєєва,
завідувач Музею волинської ікони

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 981 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]