Головна » 2019 » January » 20 » Раритетні іграшки українців зібрали у музеї села Княгининок (ФОТО, ВІДЕО)
21:54
Раритетні іграшки українців зібрали у музеї села Княгининок (ФОТО, ВІДЕО)
Раритетні іграшки українців зібрали у музеї села Княгининок (ФОТО, ВІДЕО)

Подружжя з Княгининка, майстер Андрій Бондарук та художниця Ірина Сардак, збирає раритети у своєму селі та за його межами і експонує це у народному музеї, – повідомляє UA: Волинь.

Там є іграшки, якими бавились українськи діти понад сто років тому. Зима була періодом для створення цих іграшок, розповів директор музею, народний майстер Андрій Бондарук. Господар, відпочиваючи від роботи, приділяв увагу дітям.

Андрій Бондарук, директор Музею села Княгининок: «На відміну від сучасних іграшок, які в кожної дитини є однакові, шаблонні, куплені в супермаркеті, колись в давнину іграшки були унікальні, тому що їх виготовляв тато, дідусь. Вони могли буди подібними, але відрізнялися. Це старовинна іграшка, яка виготовлена в 30-их роках на Буковині. Її виготовив тато для своїх дітей, і до цього часу в неї крутяться колеса. Іграшка досі функціонує».

Андрій Бондарук розповів, що дерев’яні іграшки не були довговічними – часто ламалися, їх спалювали у грубі. Тому на території України віднайти раритетні зразки нині важко. Майстер народних ремесл почав відтворювати давню українську іграшку.

Андрій Бондарук, директор Музею села Княгининок: «Є тут в колекції головоломка «Морока», від слова «морочитися». Це український аналог слова «пазл». Як що дитина сідала за таку головоломку, то в хаті була тиша, тому що ця іграшка потребує уваги. Із шести брусочків складається така просторова композиція. І зазичай таки іграшки могли виготовляти самі хлопці. Як що вони влітку майстували десь на пасовищі, біля озера, річки. То зимою вони гралися дровами, які приносив тато чи дідусь до грубки. Діти шукали коріняки, які нагадували їм якусь форму».

Усі музейні експонати виготовлені руками українців з підручних засобів. Художниця Ірина Сардак ялинку прикрасила іграшками, які зліпила з солоного тіста. Поруч, розповідає мисткиня, презентує картини з серії «Коли Боги жили на деревах», написані у жанрі народного живопису на склі.

Ірина Сардак, художниця: «Це саме зимовий Бог, якій розповідає снігурам казки, і від його розмов птахам не холодно».

Написала Ірина Сардак Святого Миколая, якого українські діти чекають у святкову пору, зобразила і вуличні забави дітей взимку.

Ірина Сардак, художниця: «Ці історії пов’язані з тяжкою історією України. І переселення, і воєнні часи. Але у всі часи було українське дитинство, українськи розваги, забави. Що стосується саме зимових, то я б виділила ігри пов’язані з вуличними розвагами. Це – санчата, ковзани. Вони були у всі часи. Сніжки, снігові баби».

Найдавніша та найменша за розмірами іграшка у музеї датована 1894-им роком. Це мініатюрне брязкальце. У виставкових залах, яких тут два, можна не лише оглянути, а й побавитися іграшками, які створені Андрієм Бондаруком за давніми зразками.

Переглядів: 415 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]