Головна » 2020 » August » 4 » Привітання з нагоди ювілею
00:00
Привітання з нагоди ювілею
Привітання з нагоди ювілею

Колектив

Волинського краєзнавчого музею

щиро вітає свою колегу

САДОВНИК ТАМАРУ ЄВГЕНІВНУ

з особистим ювілеєм!

4 серпня наша колега, волинська музейниця Тамара Євгенівна Садовник відзначає особистий ювілей.

1 серпня 1973 року, після закінчення з відзнакою історичного факультету Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка, вона як молодий спеціаліст була направлена на роботу до Волинського краєзнавчого музею. На той час Тамара Євгенівна була єдиним фахівцем на Волині зі спеціальністю музеєзнавець, історик-археолог.

Тамара Садовник. 1970-ті

Працівники Волинського краєзнавчого музею. 1970-тi

Працівники відділу давньої історії. 1980-тi

47 років музейного стажу – саме стільки вона пропрацювала у відділі давньої історії Волинського краєзнавчого музею. У її творчому трудовому доробку сотні зібраних і науково опрацьованих музейних предметів. Її авторські екскурсії, проведені з великою любов’ю, емоційно й переконливо, назавжди запам’яталися відвідувачам.

Серед різних напрямків музейної роботи особливе місце займає експозиційна робота, яка є чи не найскладнішою. Створення наукової концепції музейної експозиції передбачає як наукове дослідження самих музейних предметів, так і їх просторове бачення в експозиції, що потребує так званого «музейного чуття», «музейного бачення», яке притаманне не кожному музейнику. Тамара Євгенівна цим володіє. Працюючи у науково-експозиційному відділі давньої історії Волині, вона досліджувала різні експозиційні теми, які вилилися в нові музейні експозиції, виставкові проєкти. Багато років Тамара Євгенівна Садовник працювала поруч з Римою Данилівною Кашевською, яка очолювала відділ давньої історії. Результатом їх наукової творчої праці стала експозиція відділу давньої історії Волині. Створена у новому приміщенні Волинського краєзнавчого музею в 1985 році, вона витримала 35-річне випробування часом.

Творчий тандем цих двох науковиць й тодішньої заступниці директора з наукової роботи Тетяни Петрівни Андреєвої долучився до створення однієї з перших повноцінних експозицій Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки. У науковому доробку ювілярки допомога у створенні експозицій ряду музеїв області, зокрема, у Маневичах, Рожищах, Любитові та інших.

Запам’ятались волинянам виставки та видання підготовлені відділом давньої історії за участі Тамари Садовник. На виставці «Порцеляна на Волині» вперше було представлено колекцію порцеляни Волинського краєзнавчого музею. Було систематизовано колекцію та видано каталог музейних предметів. Відкрито виставку «Скарби Волині» та видруковано каталог «Скарби срібних речей зі збірки Волинського краєзнавчого музею». Тамара Євгенівна є співавтором першого видання про з’їзд Європейських монархів 1429 року у Луцьку.

Фахівцем музейної справи не народжуються і не стають за один день. Це роки наукової творчої праці. Саме таким професійно-компетентним працівником, справжнім професіоналом музейної справи є Тамара Євгенівна Садовник, яка внесла свій вагомий доробок у розбудову Волинського краєзнавчого музею та розвиток музейної справи на Волині.

Євгенія Ковальчук,
заступниця директорки з наукової роботи
Волинського краєзнавчого музею,
кандидат історичних наук

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 227 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]