Головна » 2021 » July » 2 » Приміщення замку Радзивіллів в Олиці вже передали на баланс Волинського краєзнавчого музею
13:23
Приміщення замку Радзивіллів в Олиці вже передали на баланс Волинського краєзнавчого музею
Приміщення замку Радзивіллів в Олиці вже передали на баланс Волинського краєзнавчого музею

Про це повідомила директорка музею Оксана Важатко, – пише Наталія Малімон у газеті «День»:

Замок магнатського роду Радзивіллів у волинському містечку Олика було закладено у 1564 році, це перший бастіон в Україні, залишки оборонних валів, стін і ровів дійшли до нашого часу. Сам замок, звісно, не один раз руйнувався, але й відновлювався. Останні 60 років у ньому розташовувалась обласна психлікарня, працівники якої свого часу й відновили замок з післявоєнних руїн.

Навесні цього року із приміщення в Олиці в інше було переселено пацієнтів психлікарні. На Волині виношують грандіозні плани перетворення цієї унікальної споруди з цікавезною історією у туристичний об’єкт. На баланс Волинського краєзнавчого музею замок мали передати у вересні, але з 1 липня об’єкт уже став структурною одиницею музею. Оксана Важатко називає цю подію «початком нової історичної віхи і для замку, і для музею». А передача на баланс була прискорена заради того, що необхідно оголошувати тендер на виготовлення проєктно-кошторисної документації по реконструкції замку.

Щодо планів суто музейної діяльності, то Важатко каже, що туристам планують дозволити відвідувати лише подвір’я замку, але у самі приміщення вхід буде заборонено. З одного боку, там багато років діяв медичний заклад, ремонту ще не робилося, обстановка, власне, гнітюча – розкидані речі, побутове сміття, як це буває після виселення. Та й не скрізь можна дозволити заходити стороннім, приміщення перебуває у вкрай поганому стані. Десь поруйнований дах, десь осипається штукатурка. Власне, відвідувачі бачать лише прекрасно облаштоване подвір’я замку – без дизайнерів і флористів – силами працівників та самих пацієнтів. Крім подвір’я, аристократизм споруди зберігся мало де. Туристи не бачать руйнації, яка заволодіває цими історичними мурами.

Великий інтерес під час фестивалю «Олицька переберія», який відбувся наприкінці червня, викликали підземелля замку. Насправді це мізерна їхня частина. Решта закриті. Волинський краєзнавчий музей підготував на фестиваль театралізовану екскурсію підземеллями. Замість чотирьох екскурсій провели вісім, бо був дуже великий попит на цю атракцію. Оксана Важатко каже, що мають у планах для туристичних груп таку екскурсію. З часом буде розроблено її алгоритм, бо замок – в Олиці, музей – у Луцьку. Але, без сумніву, замок в Олиці стане дуже цікавим туристичним об’єктом, бо і раніше не було тижня, аби в Олику своїм ходом не приїжджали туристи, бували навіть з Японії та Парагваю.

Поки у влади нема чіткого плану, якою має бути музеєфікація споруди. Сподіватися, що замок відновлять з радзивіллівським інтер’єрами, так, як зробили у такому ж замку в Несвіжі, марно. Добре, аби споруду бодай належно законсервували. Музею ж мали б додати кілька працівників для догляду за цією спорудою і подвір’ям. Відповідно, каже Оксана Важатко, буде охорона і відеонагляд.

Фото надані Оксаною Важатко

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 352 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]