Головна » 2021 » July » 11 » «Порозуміння і примирення...»
09:26
«Порозуміння і примирення...»
«Порозуміння і примирення...»

11 липня виповнюються 78-мі роковини Волинської трагедії. Цього дня, у 1943 році, у розпал Другої світової війни, досяг своєї кульмінації польсько-український конфлікт, який нині відомий під назвою «Волинська трагедія».

Це одна з найстрашніших сторінок в історії польсько-українських взаємин. Пам’ять про них і досі викликає гострі суперечки в обох народів і є каменем спотикання у стосунках між ними.

З нагоди цього дня у Рожищенському історико-краєзнавчому музеї експонується тимчасова виставка «Порозуміння і примирення...».

На виставці представлені фотографії, документи, книги, газетні статті та свідчення очевидців, подається інформація про непрості сторінки спільної історії українського та польського народів у ході Другої світової війни.

Доповнюють виставку матеріали про події 2003 року, коли офіційно було розпочато процес примирення. Президент України Л. Кучма та президент Польщі О. Квасневський були присутні на Волині у с. Павлівка, Іваничівського району, де було відкрито пам’ятник українсько-польського примирення «ПАМ’ЯТЬ-СКОРБОТА-ЄДНАННЯ» та проголошено примирення відносно подій 1943 року на міждержавному рівні. У 2006 році процес примирення продовжили Ющенко і Качинський, відкривши у селі Павлокома пам’ятник замордованим українцям і полякам. Тоді ж українські політичні і громадські діячі попросили вибачення у поляків.

У липні 2018 року Петро Порошенко відкрив у с. Сагринь Меморіал пам’яті українцям, які загинули від рук польських «Селянських батальйонів» та підрозділів «Армії Крайової». У цей час Президент Польщі Анджей Дуда взяв участь у вшануванні жертв польсько-українського конфлікту, відвідав цвинтар у селищі Олика на Волині, де поховані поляки, убиті під час протистояння.

Нині Україна і Польща будують свої відносини на принципах толерантності, миру і взаєморозуміння. Уряди країн зацікавлені в подальшому розвитку добросусідських відносин.

Джерело: Рожищенський історико-краєзнавчий музей

Категорія: Рожищенський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 339 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]