Головна » 2017 » August » 24 » Подарунок «На спомин про Луцьк»
15:17
Подарунок «На спомин про Луцьк»
Подарунок «На спомин про Луцьк»

Напередодні Дня Незалежності України, 23 серпня, у Художньому музеї відбулось відкриття виставки Гаврила Остапенка (1892 – 1971) «На спомин про Луцьк». А це понад сорок різножанрових творів (архітектурні пейзажі, портрети, краєвиди Луцька та його околиць), виконані в техніці олійного живопису, які знайомлять глядача із творчістю художника періоду кінця 1920-х – 1960-х років – часу, коли митець мешкав у Луцьку.

Експозиція дозволяє простежити не лише зміни у виконавчій манері художника, а й мінливість його настрою, відчуттів і тематичних уподобань. Дозволяє відчути і посмакувати атмосферою Луцька ніби не зовсім далекого і, разом з тим, абсолютно іншого часу.

Проект представила Зоя Навроцька – завідувач музею та Олена Старикова – провідний науковий співробітник та куратор проекту.

Звичайно, такий завершений, презентабельний результат не вдалось би зробити без підтримки: Департаменту культури Луцької міської ради в особі директора Тетяни Гнатів, народного депутата Верховної Ради України Ігоря Лапіна, який посприяв у виданні буклету, Оксани Павлюк, яка неодноразово на високому рівні оформляє твори, Волинського краєзнавчого музею, в якому зберігається архів фотографій, документів та об’ємна колекція творів образотворчого мистецтва (живопис, графіка – понад двісті одиниць збереження) передана самим художником та його родиною.

Виставка вражає своєю щирістю, романтизмом, і витримала, як зазначила Зоя Навроцька, «фільтр часу». Подвижницьку роль художника відмітила також мистецтвознавець Оксана Ременяка, адже на полотнах зафіксовані цікаві історичні пам’ятки архітектури, а також на звороті художник дуже часто описує зображуваний сюжет з поміткою «Варто зберегти». Реставратор Анатолій Квасюк звернув увагу присутніх на дуже тонку манеру письма митця, в якого не зайве повчитись професійним художникам, а також на автопортрет Гаврила Остапенка.

Хочеться лише додати – як чудово, що ми знаємо смак морозива у літню спеку не зі слів, а з особистих вражень. Так само варто кожному відвідати виставку Гаврила Остапенка «На спомин про Луцьк» і наповнитись власними емоціями.

Художній музей запрошує усіх
на виставку-подарунок Луцьку

до Дня Незалежності
України!

Джерело: Художній музей

Категорія: Художній музей | Переглядів: 604 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]