Головна » 2020 » July » 21 » І після 21 липня 1944 року на Волині ПРОДОВЖУВАЛИСЬ БОЙОВІ ДІЇ!!!
11:50
І після 21 липня 1944 року на Волині ПРОДОВЖУВАЛИСЬ БОЙОВІ ДІЇ!!!
І після 21 липня 1944 року на Волині ПРОДОВЖУВАЛИСЬ БОЙОВІ ДІЇ!!!

У Волинському краєзнавчому музеї діє розділ експозиції, присвячений Другій світовій війні, який розповідає, зокрема, і про події у липні 1944 року на Волині.

21 липня прийнято вважати днем визволення Волинського області, але насправді ж бойові дії продовжувались! Варто нагадати, що Червоній армії знадобилось півроку аби взяти область під свій контроль. Загалом радянсько-німецькі бої на Волині велись в рамках п’яти військових операцій, які умовно варто розділити у два етапи. До першого варто віднести Луцько-Рівненську (27 січня – 13 лютого 1944 р.), Проскурівсько-Чернівецьку (4 березня по 17 квітня 1944 р.) та Поліську наступальні операції (15 березня – 5 квітня 1944 р.). Остання була провальною для Червоної армії, основне завдання – вибити німецьку армію з Ковеля так і не було виконане. Ряд населених пунктів по декілька разів переходили від однієї до іншої воюючої сторони. Радянські війська були змушені відступати. Бойові дії на теренах області набули позиційного характеру.

Другий етап активний бойових дій розпочався 13 липня 1944 р. На заході та південному заході області проводилась Львівсько-Сандомирська наступальна операція 1-го Українського фронту. Незабаром на північному заході області 18 липня була розгорнута Люблінсько-Брестська наступальна кампанія. У результаті боїв, 18 липня Червона армія зайняла Луків, 19 липня Стару Вижву, Ратне, 20 липня Любомль, 21 липня Шацьк, Устилуг та ряд інших населених пунктів. Наступного дня 22 липня підрозділи Червоної армії увійшли в Світязь, Красний Бір, Омельно, Підманове, Самійличі, Ростань, Смоляри-Світязькі, Хомичі.

У зв’язку з тим, що тема радянсько-німецьких боїв залишається недослідженою, сьогодні не можна стверджувати, що 22 липня війська вермахту були повністю вибиті з території області. За орієнтованими даними, на Волині загинуло понад 25 тис. червоноармійців.

Противником радянської влади була не лише німецька армія, але й український визвольний рух.

З метою ліквідації УПА були задіяні війська, проводились спеціальні операції. У період ведення бойових дій, радянські партизани здійснювали рейди за лінію фронту направлені проти повстанців. Розпочали свою роботу військові трибунали. Однак, комплекс заходів радянської тоталітарної машини не дав очікуваного результату – Український визвольних рух продовжував виборювати незалежну державу!

Працівники відділу музейного розвитку
та екскурсійного забезпечення з
сектором маркетингу та комунікацій
Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 251 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]