Головна » 2020 » August » 14 » Перші «Літні зустрічі» відбулися у Камінь-Каширському музеї
18:31
Перші «Літні зустрічі» відбулися у Камінь-Каширському музеї
Перші «Літні зустрічі» відбулися у Камінь-Каширському музеї

Днями у Камінь-Каширському краєзнавчому музеї було започатковано новий культурно-просвітницький проєкт «Літні зустрічі в музеї».

Проєкт створений, аби здійснювати просвітницьку діяльність і розповідати краянам про небайдужих людей, котрі долучаються до розбудови України, рідного краю, ведуть активну громадянську діяльність, сприяють збереженню національної культурної спадщини, а відтак – знайомити з талановитими і непересічними особистостями Камінь-Каширщини і не тільки.

Тема перших «Літніх зустрічей у музеї» – «Еміграція. Українська діаспора». На заході були присутні друзі музею, краєзнавці, колеги, педагоги.

Авдиторія «Літніх зустрічей в музеї»

У форматі Літніх зустрічей спілкувались про відомих емігрантів із України і Камінь-Каширщини, активну патріотичну діяльність української діаспори за кордоном, слухали родинні емігрантські історії і презентували книгу Вадима Карпіка «Нік».

Вадим Карпік – вчитель за професією. Він народився і живе в с. Раків-Ліс, цікавиться історією, краєзнавством, пише і видає книги. Чимало в його доробці книжечок для дітей, яскравих, кольорових і цікавих. Нещодавно побачила світ книга Вадима Карпіка «Нік», в якій розповідається про емігрантське життя в Канаді його свояка з Раків-Лісу. Автор нового видання розповідав, що саме спонукало його дослідити і вивчити родинну емігрантську історію, як довелось випускати нову книгу в світ. Неймовірно, але книга народилася завдяки власним зусиллям Вадима і його дружини Галини, котра щиро поділяє прагнення і погляди чоловіка і є його спільницею в цій справі. Вони власноруч роздрукували і зшили аркуші, ілюстрували якісними світлинами і зробили оригінальну тверду палітурку. Книга цікава і доволі презентабельна. Один примірник автор подарував для бібліотеки музею.

Вадим Карпiк презентує нові видання

Враженнями вiд книги Вадима Карпiка «Нік» ділиться Сергiй Дмитрук

Про родинні історії, пов’язані з життям в еміграції, душевно й цікаво повідали Галина Домарецька, Петро Соловей, Світлана Войтусик.

Родинну емігрантську історію розповідає Галина Домарецька

Петро Соловей розповідає родинну емігрантську історію

Спілкувались також про активну, патріотично налаштовану громадянську позицію наших землячок-емігранток, уродженок Каменя-Каширського Ірини Матвійчук, Аліни Тимкович-Нільсен, Ольги Ліщинської. Ірина Матвійчук проживає в США, працює журналісткою телерадіоорганізації «Голос Америки» в команді Мирослави Гонгадзе. Аліна Тимкович – вже більше 10 років мешкає в Данії і опікується суботньою українською школою в місті Вайне. Ольга Ліщинська з 2018 року перебуває в Канаді як членкиня Міжнародної громадської організації українців (МГОУ) «Четверта хвиля» і заступниця голови з волонтерського руху. Вони проживають в різних країнах і навіть континентах, але однаково ведуть величезну благодійницьку, волонтерську, культурно-просвітницьку, популяризаторську роботу, розповідають світові правду про Україну і українців.

На жаль, і нині українці змушені вирушати за кордон, аби покращити матеріальне становище. Пісня про долю матері-емігрантки, котру виконувала Даринка Гарбарчук, звучала зворушливо і щемливо, адже всі воліємо, аби Берегині роду і України залишалися зі своїми сім’ями і працювали задля блага рідної землі і своїх родин.

Після закінчення заходу гості оглянули виставлені особисті речі земляків-емігрантів, листи з-за кордону, книги, видані українською діаспорою, інші музейні предмети і ще довго спілкувались про емігрантські долі.

Учасники перших «Літніх зустрічей в музеї»

Наталія Пась,
директорка Камінь-Каширського краєзнавчого музею

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 349 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]