Головна » 2015 » July » 24 » Пам’ятна академія, присвячена пам’яті засновника міста, відбулася у Володимирі-Волинському
20:53
Пам’ятна академія, присвячена пам’яті засновника міста, відбулася у Володимирі-Волинському
Пам’ятна академія, присвячена пам’яті засновника міста, відбулася у Володимирі-Волинському

   Серед низки заходів у Володимирі-Волинському, приурочених 1000-літтю від дня смерті рівноапостольного князя Володимира Великого, наймасштабніша подія – пам’ятна академія «Володимир, яким ми його пам’ятаємо» відбулась 24 липня у фойє культурно-мистецького центру, – повідомило Інформаційне видання «Слово Волині».

   Історики, науковці, краєзнавці та старожили зібрались за круглим столом для того аби пригадати, яким було місто Володимир як у недалекому минулому, так і в середньовічні часи. Захід організував Державний історико-культурний заповідник «Стародавній Володимир» за сприяння управління культури Волинської ОДА, спільно із Волинським краєзнавчим музеєм та Володимир-Волинською міською радою.

   Фахівці у галузі історії та археології виступили з доповідями, що стосуються «незаїжджених» тем із свіжими фактами. Так, зокрема, цьогоріч набуває поширення наукова гіпотеза щодо можливого народження князя Володимира на Волині – у селі Будятичі Іваничівського району. Ряд дослідників говорять, що сюди княгиня Ольга відіслала мешкати Малушу, яка мала народити позашлюбного сина від Святослава Хороброго. Професор, кандидат історичних наук з міста Луцька Геннадій Бондаренко вважає, що цю гіпотезу треба доводити і відстоювати, особливо в умовах інформаційної війни з Росією. Науковець зазначив, що російська та українська версії Вікіпедії дають різну інформацію щодо історичних фактів, зокрема приписують Володимиру Святославичу народження під Псковом, тож незабаром росіяни планують звести на честь славного «земляка» пам’ятник.

   Професор кафедри археології, давньої та нової історії України СНУ ім. Лесі Українки Михайло Кучинко розповів, що будучи ще молодим викладачем, уперше побував у Володимирі-Волинському у 70-х роках минулого століття під час археологічних розкопок. Відтоді його постійно тягне сюди, адже на думку професора, Володимир – одне з найдревніших та найцікавіших міст України. Також науковець зауважив, що думка про те, що засновником міста є князь Володимир – не вірна, адже поселення тут існували з давніх часів, а у 8-9 століттях на березі річки Луга вже існувало досить розвинуте місто Лодомир.

   Науковий співробітник ДІКЗ «Стародавній Володимир» Орися Вознюк виступила із доповіддю « Велич Володимира Святославича», в якій розповіла про головні здобутки хрестителя Русі та вклад князя Володимира в державотворчий процес.

   Цікаві паралелі провела завідувач Музею історії Луцького братства Олена Бірюліна між змальованим у літописах образом князя Володимира та біблійним образом царя Соломона. Обидва мудрі, щедрі правителі з великою кількістю дружин та невільниць.

   Тему, яка раніше не піднімалась та глибоко не досліджувалась, підняв науковий співробітник Інституту історії України НаАн України Скальський Віталій, який підготував доповідь про міських голів Володимира-Волинського періоду 1915-1923 років. «Коли я запитав своїх родичів, які мешкають у Володимирі, яких міських голів вони пам’ятають, то нікого, окрім Саганюка вони не змогли назвати», - пожартував науковець. Він зауважив, що Львів та Київ має власні списки міських управителів різних періодів та часів. Володимир-Волинський нічим не гірший, тому київський історик і взявся аналізувати та досліджувати той часовий проміжок в історії міста, на якому спеціалізується. Згідно доповіді Віталія Скальського, за цих 8 років змінилось декілька правлінь – австрійське, більшовицьке та польське, тож і жоден міський голова надовго не затримувався.

   Пожвавилась атмосфера у залі під час перегляду фільму місцевого телебачення АТМ «Володимир» про старожилів міста, який було знято в рамках проекту «Володимир, яким ми його пам’ятаємо». На екрані з’являлись кадри документального відео 60-х років минулого століття та старі світлини із зображенням Володимира-Волинського. Найстарші мешканці міста ділились своїми спогадами, а в їхніх ровесників у залі накочувались сльози, адже це були неповторні моменти їхньої молодості.

   На конференцію завітав ще один відомий володимирчанин, справжній патріот свого міста, бард Сергій Шишкін, який запросив усіх присутніх на презентацію нової пісні «Скажи, Володимире» та відзнятого до неї відео, яка має відбутись на кінофестивалі 25 липня. Нову музичну композицію автор присвятив 1000-літтю від дня смерті Володимира Великого.

   Як зазначив директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, подібні зустрічі повинні відбуватись частіше, адже історією сьогодні цікавиться все більше людей. Тож наступна конференція на базі заповідника «Стародавній Володимир» відбудеться вже у жовтні та матиме назву «Минуле і сучасне Волині та Полісся».

   По закінченню конференції усім гостям адміністрація заповідника вручила пам’ятні подарунки – новий випуск книги спогадів старожилів «Володимир, яким ми його пам’ятаємо».

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 843 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]