Головна » 2020 » August » 13 » Нові надходження до колекції Ковельського музею
11:37
Нові надходження до колекції Ковельського музею
Нові надходження до колекції Ковельського музею

Ковельський історичний музей має нові цікаві надходження – брилу граніту (мінерал) і фрагмент суглинку.

«Граніт» – слово італійського походження і означає «зернистий». Буває червоним, зеленим, блакитним, а найчастіше – сірий. Граніт – це гірська порода кислого складу зі зернистою структурою, магматичного походження. Широко поширений і зустрічається майже на кожному материку Землі. Граніти займають істотне місце в геологічній будов України. Великі родовища зосереджені в межах Українського щита. Граніт – основний елемент континентальної кори. Безліч високих гір сформувались переважно з цього матеріалу (з найвідоміших гранітних масивів – Монблан, Кангенджанга (в Гімалаях): третій за висотою пік світового простору. Склад граніту неоднорідний. Сюди входять мінерали : шпат, слюда, кварц, а також деякі інші мінерали. Їх співвідношення визначає міцність і колір каменю. Граніт активно використовується в архітектурі ще з Стародавнього Єгипту, відноситься до числа найпоширеніших облицювальних каменів і займає перше місце серед інших видів природного каменю по красі, твердості і довговічності.

Цікаво що крізь гранітний масив звуки поширюються швидше, ніж через повітря в 10 разів.

Наш експонат – гранітна брила, червоного кольору із вкрапленням чорного, масивної структури з досить незначно пористістю, розмірами 24,5*19*11,5 см і вагою 5 кг 675 г.

Фрагмент суглинку Кайнозойської ери (бл. 66 млн років тому) неправильної форми, кольору слонової кістки, подекуди розміщені плями коричневого кольору. Довжина фрагменту – 142 мм, висота – 78 мм, а ширина – 96 мм.

Суглинок – це порода геологічна, що складається з суміші піску і глини, і інколи солі. Глини від 20 до 60%. Основна частина фрагменту суглинку має химерні вигини та випуклості, проте з одного боку помітні сліди надломів. Швидше за все, цей фрагмент був відломлений від основного шматка суглинкової породи. Тут помітні механічні пошкодження і навіть креслення та надрізи.

У верхній частині цього фрагменту є відбиток давньої мушлі, що робить експонат цікавішим та більш цінним.

Джерело: Ковельський історичний музей

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 237 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]