Головна » 2017 » January » 24 » Нова книга волинських музейників
13:23
Нова книга волинських музейників
Нова книга волинських музейників

Нова книга вийшла друком в місті Києві у видавництві „ФОП Стебеляк” з оригінальною назвою „Козак Мамай – український Спаситель. Характерники Байда і Сірко”.

Автори книги – відомий на Волині і за її межами письменник і публіцист, доктор філософії, дослідник українського козацтва, отаман Волинської молодіжної організації Школа козацького гарту, вчитель Бойового Гопака - Олександр Середюк та провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Сергій Лис.

Вони розкрили ідеалізований образ українського козака, що є своєрідним духовним символом в Україні. Чому в кожній селянсько-козацькій оселі впродовж ХУ11-початку ХХ століть головною прикрасою їх помешкань була картина козака Мамая? Чому його зображували навіть на скринях і кахлях, на дверях і скринях, посуді і вуликах? Чому вона була головною іконою в кожній родині? Чому його так шанували і обожнювали в Україні?

Саме в цій книзі автори розкривають цей утаємничений сакральний образ українського народу. Тому що Мамай для нас є Спасом – втіленням Божественної сутності в людині, здатної своїм подвигом пробудити народ до великих звершень.

І не випадково, при вході в експозицію просто неба «Козацький зимівник», що в селищі Рокині Луцького району було встановлено і урочисто відкрито пам’ятник козаку Мамаю за авторством відомого київського скульптора Володимира Шолудька. Це поки що єдиний такий пам’ятник, який увіковічили козаки на Волинській козацькій землі.

Ольга Рогова,
головний зберігач фондів Музею історії
сільського господарства Волині-скансен
0992291525

Категорія: Рокинівський музей історії c/г Волині-скансен | Переглядів: 712 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]