Головна » 2019 » October » 11 » Нещодавно в Камінь-Каширський музей повернулась відреставрована фелонь ХІХ ст.
10:35
Нещодавно в Камінь-Каширський музей повернулась відреставрована фелонь ХІХ ст.
Нещодавно в Камінь-Каширський музей повернулась відреставрована фелонь ХІХ ст.

Фелонь (верхній богослужбовий одяг священика) була передана на зберігання до Камінь-Каширського краєзнавчого музею в 2013 році настоятелем Свято-Благовіщенського храму с. Раків-Ліс о. Миколою Смолярчуком.

Загалом, це пам’ятка сакрального шитва, котра має мистецьку та історико-культурну цінність як твір гаптарства ХІХ ст. Виготовлена вона із оксамиту, підшита полотном, а вишивка зроблена металевими нитками. Цікава вона ще й тим, що на плечовій половині міститься ікона Ісуса Христа, виконана олією на полотні.

Фелонь використовувалась довгий час, тому потребувала реставраційних заходів, аби відновити її й надати експозиційного вигляду.

Реставраційні роботи тривали впродовж майже двох років. Спеціалісти провели ряд лабораторних досліджень з метою уточнення дати виготовлення, визначення матеріалів, стійкості барвників, складу ниток, ґрунту та фарбового шару тощо. Для цього науковці-реставратори застосовували різноманітні методи, як от: мікрохімічний, термохімічний, люмінесцентний, інфрачервоної спектроскопії та проводили емісійні спектральні аналізи.

Загалом, фелонь була очищена від забруднень, видалені плями, пропластифікована тканина, проведено дублювання втрат, закріплені місця розривів, досліджено живопис з наступним його тонуванням і покриттям захисним шаром.

Під час демонтажу ікони були виявлені клаптики паперу з фрагментами тексту, написаного простим олівцем. З`ясувалося, що це лист невідомої особи «своєму улюбленому сімейству», в якому йде мова про особисті справи. Зважаючи на стиль написання, можна стверджувати, що лист писала людина побожна, ввічлива і люб`язна. Реставрацію листа проводила художник-реставратор Г.К.Горишняк.

Загалом, над проектом працювали: художник-реставратор вищої категорії Т.В.Мінжуліна (керівник проекту), художники-реставратори О.Г.Кравченко і О.Г. Губченко, зав.сектором фотодокументування О.В.Солдатенко, фізико-хімічні дослідження здійснювала В.О.Распопіна.

Науковці рекомендують зберігати пам`ятку при постійному температурно-вологісному режимі в межах 18°С і відносній вологості 50%.

Нині фелонь і лист – одні з найцінніших музейних пам`яток – виставлені в експозиції Камінь-Каширського краєзнавчого музею.

Наталія Пась,
директорка Камінь-Каширського краєзнавчого музею

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 410 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]