Головна » 2017 » January » 5 » Наукові читання «Постать Олександра Цинкаловського очима сучасника» відбулися у Володимирі-Волинському
19:45
Наукові читання «Постать Олександра Цинкаловського очима сучасника» відбулися у Володимирі-Волинському
Наукові читання «Постать Олександра Цинкаловського очима сучасника» відбулися у Володимирі-Волинському

9 січня виповнюється 119 років від дня народження Олександра Цинкаловського (1898-1983) – уродженця Володимира-Волинського, історика-архівіста, археолога, знавця історії Волині. З цієї нагоди у Володимир-Волинській гімназії, яка носить ім'я Олександра Цинкаловського, відбулися наукові читання «Постать Олександра Цинкаловського очима сучасника».

З вступним словом до вчителів історії міських шкіл та учнів-старшокласників звернулася бібліотекар гімназії Вікторія Решетило. Заступник директора гімназії Володимир Данилюк виступив з повідомленням «Життєвий та творчий шлях О.Цинкаловського». Змістовною була доповідь викладача агротехнічного коледжу Анатолія Пісоцького, який розповів, що чимало праць Цинкаловського донині зберігаються в польських архівах і не доступні дослідникам, адже у них видатний волинянин науково довів, що землі Холмщини, Лемківщини і Підляшшя були етнічними українськими землями.

Зрештою, сама діяльність Олександра Цинкаловського як дослідника історії України і Волині зокрема, яку він здійснював у 20-30 роках 20 століття, коли Волинь була у складі Польщі – це вияв патріотизму.

Про використання праць О.Цинкаловського при вивченні історії і географії розповіли вчителі гімназії Дмитро Ріпич і Станіслав Сидоров. Змістовним був виступ вчительки української мови Людмили Бакун «Цинкаловський як носій української культури».

Про історію стосунків Олександра Цинкаловського і його дружини Регіни Жашкевич розповів науковий співробітник Володимира-Волинського історичного музею Богдан Янович.

Науковий співробітник цього ж музею Олексій Петрунін у своєму виступі наголосив, що наш земляк жив і творив у непрості історичні часи, тема його доповіді «Постать О. Цинкаловського в контексті історії Волині 20 століття»

У фондосховищі Володимир-Волинського історичного музею серед вісімнадцяти тисяч цінних експонатів особливе місце займає і особистий фонд родини Цинкаловських. Це листи вченого до рідних в Україну, фотосвітлини, оригінали документів, оригінали та копії наукових праць, цінна медаль. Про це розповіла наукова співробітниця музею Ганна Доскоч.

Своїми особистими спогадами наприкінці наукових читань поділилася племінниця Олександра Миколайовича – Наталя Назарівна Цинкаловська. Вона розповіла про титанічну працю і велику кількість наукових експедицій, які передували створенню Цинкаловським двотомного словника – довідника «Стара Волинь і волинське Полісся», який вперше побачив світ у 1985 році в Канаді вже після смерті нашого відомого земляка.

Підсумовуючи наукові читання, до присутніх звернувся директор гімназії Олександр Степанович Романюк. Він подякував учасникам за змістовні доповіді, а також за зацікавленість ім’ям дослідника усім присутнім.

Олександр Романюк розповів, що у гімназії організують збір коштів, які планують використати для встановлення пам'ятника Олександру Цинкаловському у його рідному місті Володимирі-Волинському, адже у 2018 році виповниться 120 років від дня народження талановитого волинського історика.

Богдан Янович,
науковий співробітник Володимира-Волинського історичного музею

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 844 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]