Головна » 2019 » January » 27 » На колегії Мінкультури обговорили шляхи реформування музейної галузі
21:23
На колегії Мінкультури обговорили шляхи реформування музейної галузі
На колегії Мінкультури обговорили шляхи реформування музейної галузі

24 січня під головуванням Міністра культури України Євгена Нищука відбулося засідання колегії Міністерства культури України. На розгляд колегії було винесено питання стану справ та реформування музейної галузі. До участі в обговоренні порушеного питання були запрошені керівники музейних закладів та заповідників, що знаходяться у сфері підпорядкування Мінкультури.

З ґрунтовною презентацією «Музейна галузь: стан справ» виступила заступник Міністра культури України Тамара Мазур.

Базуючись на офіційні статистиці стану музейної справи в Україні та користуючись інформацією про розвиток музейної галузі зарубіжних музейних закладів, Тамара Мазур виокремила деякі проблемні питання стану справ у вітчизняній музейній галузі.

Заступник Міністра запросила присутніх обговорити офіційну статистику діяльності українських музеїв та стан справ музейної галузі в цілому, у тому числі розглянути поточні питання та способи їх вирішення, які можна було б знайти на сьогоднішній момент.

Одним із механізмів напрацювання рішення проблемних питань було запропоновано створення музейної інституції на кшталт таких, що діють в інших європейських державах.

Під час обговорення свої пропозиції висловили куратор, засновник арт-центру «Я Галерея» Павло Гудімов, відомий художник, директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд, директор ДП Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал» Леся Островська-Люта, голова правління ГО «Український центр розвитку музейної справи» Владислав Піоро.

За результатами обговорення членами колегії було прийнято рішення, з його подальшим доопрацюванням в десятиденний термін, рекомендувати Міністерству культури України ініціювати внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України «Про питання зміцнення фінансово-бюджетної дисципліни» в частині виключення обов’язковості розробки примірних штатних розписів, підготувати проект змін до Закону України «Про музеї та музейну справу» стосовно визначення термінів, ведення електронного реєстру музеїв та предметів Музейного фонду України, а також створити робочу групу з числа представників музейних закладів щодо впровадження ведення електронного обліку в музеях. Окрім того, рекомендували Мінкультури розглянути доцільність створення інституції для виконання спеціальних функцій щодо сприяння розвиткові музейної справи в Україні.

Джерело: Міністерство культури України

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 380 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]