Головна » 2020 » January » 12 » Музейна Коляда у відблиску „Осіннього золота”
20:43
Музейна Коляда у відблиску „Осіннього золота”
Музейна Коляда у відблиску „Осіннього золота”

Традиція проведення заходу „Музейна Коляда”, приуроченого різдвяно-новорічному циклу зимових свят, бере свій початок від першого року функціонування Затурцівського меморіального музею Вячеслава Липинського. Щорічно у ці січневі дні сюди прямують люди різних вікових категорій. Бажання долучитися до свята відриває односельчан та наших сусідів від популярного у ці дні просиджування перед телевізором. Ідуть вони, щоб не лише послухати різдвяні колядки, щедрівки і новорічні віншування у виконанні відомих колективів та аматорів-початківців, а й щоб разом поколядувати і заодно ознайомитися з тематичною виставкою. Дехто з гостей має нагоду вчергове оглянути постійно діючу експозицію, хтось же – вперше відвідати музей. Безпосереднє спілкування з музейниками, взаємний обмін інформацією дає поживу для глибшого дослідження місцевих традицій, уточнення відомостей про родину Липинських, її вплив на розвиток села та особисті контакти членів цієї родини з односельцями.

Не зважаючи на цьогорічну примхливу погоду, зала музею була вщерть заповнена відвідувачами. Адже з оригінальним святковим репертуаром завітав до нас відомий на Волині і за її межами самодіяльний хоровий колектив з Локач „Осіннє золото” на чолі з незмінним художнім керівником, диригентом і композитором Ярославом Матульком. У виконанні хору прозвучала низка традиційних, маловідомих та виконуваних уперше пісенних творів у своєрідній інтерпретації. Дружні оплески присутніх на вечорі яскраво засвідчили досконалу підготовку кожного номера програми.

На закінчення завідувачка музейного закладу Віра Чопко вручила хористам подяку від колективу та місцевого просвітянського осередку „Джерело”, побажала виконавцям успіхів і натхнення та висловила сподівання на тіснішу співпрацю в майбутньому.

А старший науковий співробітник Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського Віталій Кушнір від вдячних затурчан привітав і поздоровив Ярослава Васильовича з днем народження, побажав йому нових творчих здобутків та присвятив самобутньому композитору власний вірш. Для іменинника вручено альбом художньої графіки Валентини Протопоп „Пори року” і каталог робіт переможців конкурсів різдвяно-новорічної атрибутики (1993-2010 рр.) „Над вертепом зоря ясна”, виданий Волинським краєзнавчим музеєм.

Під час дружнього спілкування обговорювались перспективи співпраці колективу самодіяльних артистів з музеєм у напрямку наповнення та урізноманітнення дозвілля краян, задоволення їх культурно-інформаційних запитів і підняття загального культурно-просвітнього рівня земляків.

Віталій Кушнір,
старший науковий співробітник Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 370 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]