Головна » 2020 » January » 29 » Музеями займатиметься Державна служба охорони культурної спадщини України
11:35
Музеями займатиметься Державна служба охорони культурної спадщини України
Музеями займатиметься Державна служба охорони культурної спадщини України

У рамках масштабної реформи Міністерства культури, молоді та спорту створюються нові центральні органи виконавчої влади (ЦОВВ). Суть їх створення, причини і майбутні наслідки пояснює заступниця міністра Ірина Подоляк.

Чому? Для розділення повноважень. Якщо раніше міністерство і формувало, і реалізовувало політику, то відтепер міністерство формуватиме політики, а їх реалізацією займатимуться ЦОВВ.

Українськими музеями, арт-ринком, архівами і історичними ареалами міст займатиметься Державна служба охорони культурної спадщини України.

Наприклад, міністерство формуватиме політику збереження спадщини, базуючись на концепції інтегрованого розвитку міст (збереження історичної забудови, пам’яток поряд із забезпеченням для людей сучасних умов життя), а реалізовувати це все буде ЦОВВ.

Першочергові завдання Державної служби охорони культурної спадщини України:

1. Створення та наповнення реєстру спадщини. Адже за 30 років він так і не був створений, тому ми досі достеменно не знаємо чим саме володіє український народ. Це буде ключовим завданням державної служби - створення, забезпечення та наповнення реєстру в короткий термін.

2. Створення умов для розвитку арт-ринку в Україні. Наразі ця сфера, яка є дуже перспективною для розвитку економіки України загалом, переважно знаходиться в тіні, і не є прозорою. Ми як міністерство ініціюємо розгляд законопроекту, який покликаний сформувати регулювання цієї сфери. Зокрема з’явиться функція ліцензованих експертів, які зможуть оцінювати предмети мистецтва, видавати або не видавати дозвіл вивозити їх за кордон. Ми впевнені, що все це створить потужний поштовх розвитку цієї сфери. Адже у 2018 році щорічний світовий обіг аукціонів образотворчого мистецтва досяг 15,5 млрд. доларів США.

3. Створення та наповнення реєстру пам’ятників архітектури. Збереження історичних забудов.

Державна інспекція культурної спадщини України створюється, щоб посилити контроль за збереженням культурної спадщини, призначати штрафи в разі порушення правил, забезпечувати виконання охоронних договорів, та мати можливість швидше і фаховіше реагувати на порушення. Наприклад, та ж несанкціонована хаотична забудова.

Інспекція культурної спадщини не матиме представництв у регіонах, аби унеможливити корупційні ризики, які часто виникають, коли в одному місці зосереджені ті, кого контролюють, і ті, хто контролює. Громадські активісти тепер зможуть безпосередньо співпрацювати з інспекторами і ефективніше контролювати збереження пам’яток.

Жодного додаткового фінансування на створення ЦОВВ не потрібно. Все створено в межах бюджетних асигнувань, передбачених в держбюджеті 2020 року. Чи потрібно буде збільшувати фінансування на утримання ЦОВВ – буде проаналізовано за рік діяльності.

Зараз ті збитки, яких зазнає суспільство через порушення пам’ятко-охоронного законодавства, – є неспівмірно більшими за витрати, які можемо собі дозволити, щоб зберегти культурну спадщину.

Джерело: Міністерство культури, молоді та спорту України

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 490 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]