Головна » 2019 » June » 6 » Музей волинської ікони запрошує долучитися до «Вічного»
20:22
Музей волинської ікони запрошує долучитися до «Вічного»
Музей волинської ікони запрошує долучитися до «Вічного»

11 червня 2019 р. о 14 год. у Музеї волинської ікони відкривається виставка «Вічне». Іконопис Сергія і Тетяни Омельченко.

Виставка знайомить глядачів із творчістю художників, які освоїли мистецтво іконопису у ХХІ ст. Сергій і Тетяна Омельченко закінчили Львівську Академію Мистецтв. Крім іконопису, Сергій займається різьбою по дереву, пробує себе у розписі храмів, займається пленерним живописом, Тетяна працює в техніці гобелену.

Сергій Омельченко дотримується візантійського канону, проте, роботи майстра вирізняються і його власним почерком. Він використовуючи тільки природні матеріали, власноруч виготовляючи фарби з мінералів і пігментів, виконуючи золотні роботи (сусальне золото, поталь). Його твори характеризуються особливою м’якістю, ніжністю ликів; багатою колористичною гамою, оригінальним незвичним поєднанням барв. Надзвичайно збагачує живопис багатоступінчаста градація тону та кольору у зображенні одеж.

Тетяна Омельченко у своїй творчості тяжіє до академічного стилю, працюючи в олійній техніці. Важливим є зв’язок давньої іконографії та індивідуального авторського застосування художніх засобів.

На виставці представлені храмові і хатні ікони різноманітної тематики: «Спас Вседержитель», «Печерська ікона Богородиці», «Вознесіння», «Антоній і Феодосій Печерські», «Успіння Богородиці», «Старозавітна Трійця», «Св. Миколай» Їм притаманна особлива свіжість, духовно-естетична глибина, традиційність візантійського образу. Зображення на іконах доповнені кириличними іменними написами та цитатами із Святого Письма. Проста, водночас, вишукана графіка шрифтового виконання та влучно підібрані тексти збагачують загальну композиційну структуру іконного образу.

Ікони із зображенням Пресвятої Богородиці, копії знаних в Україні чудотворних ікон – «Зимненська ікона Богородиці», «Володимирська (Вишгородська) ікона Богородиці – зберігають духовну силу оригіналу.

Роботи Сергія та Тетяни Омельченко знаходяться у багатьох храмах, монастирях та приватних колекціях в Україні та за кордоном.

Виставка буде цікавою поціновувачам іконописного мистецтва. Деякі роботи можна буде придбати, або ж зробити замовлення.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 416 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]