Головна » 2019 » January » 31 » «Ми не можемо жити тією війною, але повинні пам’ятати...» (ФОТО, ВІДЕО)
20:54
«Ми не можемо жити тією війною, але повинні пам’ятати...» (ФОТО, ВІДЕО)
«Ми не можемо жити тією війною, але повинні пам’ятати...» (ФОТО, ВІДЕО)

Круглий стіл, присвячений 75-ій річниці вигнання нацистів з міста Луцька, пройшов 31 січня у Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки. Участь у заході взяли науковці, краєзнавці, архівісти та представники обласного військкомату.

На захід було подано 25 наукових статей, які вийдуть окремим збірником, повідомив у вступному слові директор музею Ігор Пасюк.

Голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Геннадій Бондаренко у доповіді зазначив, що в історичні часи на планеті зафіксовано приблизно 5,5 мільйонів війн. Але людство живе не війнами, а відтворенням. Війни треба розглядати в різних аспектах, не лише з точки зору ведення військових дій.

Обласний військовий комісар Роман Кулик наголосив на важливості патріотичного виховання, нова концепція якої прийнята. Згадав і про те, що напередодні російсько-української війни цьому приділяли дедалі менше уваги.

Цікавим був виступ кандидата історичних наук, колишнього декана історичного факультету Луцького державного педагогічного інституту імені Лесі Українки (нині – Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки), учасника Другої світової війни Вадима Кудя. Родом з Ялти, він пережив восьмимісячну оборону Севастополя. Вадим Олексійович розповів, що за цей час навчилися за звуком відрізняти німецькі літаки з дизельними двигунами від радянських з бензиновими. Пізніше він воював у танковій частині. У 1947 році полк потрапив у Луцьк, де Вадим Кудь прослужив 10 років. У ті часи танкодром знаходився в районі нинішнього Варшавського ринку. Іноді солдати знаходили там листівки УПА підписані за підписом Тараса Чупринки (командир УПА Роман Шухевич – авт.).

Затим учасники зібрання перейшли до обговорення вузькопрофільних доповідей щодо боїв за Луцьк та навколишні населені пункти у 1944 році.

Ігор Пасюк,
директор Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки

Відео UA: Волинь:

Категорія: Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки | Переглядів: 570 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.3/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]