Головна » 2021 » November » 21 » Майдан – дорога до свободи
10:41
Майдан – дорога до свободи
Майдан – дорога до свободи

Під такою назвою в історичному музеї смт Іваничі розгорнуто тематичну експозицію приурочену до восьмої річниці Дня Гідності та Свободи, яка відзначається 21 листопада.

Цього дня, з інтервалом у дев’ять років, розпочалися два наймасовіші протести в сучасній Україні: у 2004 році – Помаранчева революція, у 2013-му – Революція Гідності.

Після перемоги Помаранчевої революції в листопаді 2005 року президент України Віктор Ющенко запровадив державне свято – День Свободи 22 листопада, яке скасував у грудні 2011 року Віктор Янукович. Після Революції Гідності 13 листопада 2014 року президент України Петро Порошенко підписав указ № 872/2014, згідно з яким 21 листопада відзначається як День Гідності та Свободи.

Цей день установлено «з метою збереження та донесення до сучасного та майбутнього поколінь інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, утвердження ідеалів свободи й демократії, а також віддання шани патріотизму та мужності громадян, які восени 2004-го й у листопаді 2013-го –лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав та свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору».

День Гідності та Свободи символізує відданість України ідеалам і принципам побудови демократичної держави та ідеям свободи.

Помаранчеву революцію спричинили разом із цілою низкою факторів масові брутальні фальсифікації та застосування адміністративного ресурсу під час президентської виборчої кампанії 2004 року. Ця революція стала маркером становлення й розвитку громадянського суспільства в Україні, його готовності обстоювати базові демократичні свободи та людську гідність, брати на себе відповідальність за власний вибір.

Революція Гідності / Євромайдан – масовий громадянський протест, який тривав 94 дні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року. Його було спричинено різкою зміною зовнішньополітичного курсу та вектора розвитку держави, згодом до причин додалися незаконні антиконституційні дії влади. Епіцентром подій стали столичний майдан Незалежності та прилеглі вулиці – Хрещатик, Михайла Грушевського, Інститутська.

Чимало жителів Іваничівщини – наших земляків були учасниками цих історичних подій в Україні. В експозиції представлені фотографії, книги, матеріали преси, символіка, особисті речі, передані учасниками Майдану.

Окрім стрічок, з інших атрибутів помаранчевого Майдану використовували помаранчеві прапори з логотипом партії «Наша Україна» у вигляді підкови зі знаком оклику й написом «Так», наліпки, плакати, а також елементи одягу помаранчевого кольору: накидки (дощовики), хустки, шарфи.

Серед основних символів Революції Гідності – стрічки з кольорами прапорів України та Європейського Союзу, каски та щити членів Самооборони Майдану, що не могли захистити від куль, а радше сприймалися як суто символічні засоби захисту чи як обереги. Невипадково значну кількість щитів і касок було розписано або вкрито написами.

Тематична експозиція діятиме постійно в робочі дні музею і поповнюватиметься.

Помаранчева революцію та Революція Гідності – це акти боротьби за українську державність, за права людини і людську гідність. Це є не лише частина нашої короткої 30-річної історії, пов’язаної з відновленням незалежності. Це продовження великої столітньої історії, коли українці боролися за свою державність, цінності, які роблять нас демократичною, цивілізованою та політичною нацією.

Україна заплатила і продовжує платити надзвичайно високу ціну за те, щоб Гідність була першою із чеснот українців, нашої політичної еліти.

Небесна Сотня назавжди лишиться у пам’яті наступних поколінь. Це наші справжні герої, що стоять на сторожі української незалежності.

Слава українським Героям!

Джерело: Історичний музей смт. Іваничі

Категорія: Іваничівський народний історичний музей | Переглядів: 233 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]