Головна » 2017 » January » 27 » Леся Українка актуальна й затребувана
16:11
Леся Українка актуальна й затребувана
Леся Українка актуальна й затребувана

З ініціативи Ірини Констанкевич народні депутати зареєстрували у Верховній Раді України проект постанови №5675 щодо відзначення 150-ої річниці з дня народження видатної письменниці.

Про те, що 25 лютого 2021 року мине 150 років з дня народження великої українки – Лариси Косач, яка взяла літературний псевдонім Леся Українка, Ірина Констанкевич та інтелігенція Волині піднімають питання не вперше. Меморіальний музей Лесі Українки в Колодяжному є наразі найвідвідуванішим на Волині, тут щороку буває до 40 тисяч відвідувачів з різних куточків світу. Таку ж кількість екскурсантів дають усі луцькі музеї разом, хоча вони також мають що показати. Але творчість Лесі, як зазначив директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, стабільно цікава людям, затребувана і актуальна. Тому такий великий інтерес і до місця, де вона проживала й написала чимало своїх безсмертних творів. До речі, працівники колодяжненського музею проводять авторські екскурсії, цим також приваблюють велику кількість відвідувачів.

Документ щодо 150-річного ювілею, зареєстрований народними депутатами від УКРОПу, передбачає організацію низки заходів для вшанування видатної поетеси – видання повного зібрання її творів у 16 томах, наукових досліджень, персональної енциклопедії майстрині слова, словника мови, проведення конференцій, підготовку популярних фільмів та передач, відкриття інтернет-сайту Науково-дослідного інституту Лесі Українки. У разі ухвалення постанови видатки на ці заходи передбачать у державному бюджеті. За словами Анатолія Силюка, 12-томне видання творів Лесі Українки неповне, видане зі значними купюрами. Волинський краєзнавчий музей у міру своїх фінансових можливостей (а здебільшого за кошти меценатів) видає твори Лесі Українки та її матері Олени Пчілки. Та наразі банального ремонту потребує і садиба-музей у Колодяжному. Тут потрібно замінити огорожу, виконати благоустрій території, реставрувати веранду до «Білого будиночка», у якому знищуються часом дах та підлога, а через веранду ж проходять тисячі і тисячі людей. Музейна експозиція у Колодяжному залишається однією з найкращих таких експозицій в Україні, але також потребує доповнення і змін. Так само, як і «Лесина світлиця» у будинку в Старому Луцьку, де мешкали свого часу Косачі.

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк
Рубрика: День України
Газета: №11, (2017)

 

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 743 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]