Головна » 2017 » August » 21 » «Кукурудзяну казку» можна побачити та придбати у Торчинському історичному музеї
12:18
«Кукурудзяну казку» можна побачити та придбати у Торчинському історичному музеї
«Кукурудзяну казку» можна побачити та придбати у Торчинському історичному музеї

Усі вже давно звикли, що кукурудза – це дуже корисна і поживна їжа. Та виявляється з неї можна виготовляти цікаві вироби, принаймні з обгорток кукурудзяних качанів. У цьому довелося переконатися під час цьогорічного фестивалю «Над Королівським Шляхом» у Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського, де демонструвалися речі, які дуже нагадували казку. До кінця вересня вони представлятимуться у Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового на виставці майстрині з смт Вишково Хустського району Закарпатської області Ганни Федорівни Дикун.

Уже в юнацькому віці Ганна Федорівна зацікавилася технікою виготовлення виробів з обгорток качанів кукурудзи. Поштовхом до цього стала безмежна любов до рідного краю та довколишньої природи. Саме тому у її виробах знайшли відображення щоденне життя, традиції та звичаї цього куточка українського Закарпаття.

Певний час майстриня працювала у цеху, виготовляючи сувеніри з кукурудзиння. Продовжила цю справу вдома, і з часом зрозуміла, що хобі переросло в естетично-духовну потребу. Набутий досвід передає молодому поколінню, проводить майстер-класи для дітей, сім’ї яких постраждали під час нинішньої російсько-української війни.

Сьогодні Ганна Федорівна є членкинею творчого об’єднання «Арт-Вишково». З 2015 р. представляла свої роботи на виставках, зокрема, у Вишківському будинку культури, а також в одному з музеїв м. Києва. У жовтні 2016 р. роботи Ганни Дикун експонувалися на виставці майстрів народної творчості у Будапешті (Угорщина).

Завітайте у музей, щоб ознайомитися з давнім ремеслом і побачити таку чудову «Кукурудзяну казку». Адже тут багато казкових персонажів: з доброю звісткою з небес линуть «Ангелочки», про новорічні дива свідчать «Сніговики» і «Снігурочки», засіваючи їх звуками магічних «Дзвіночків». На казкове дійство завітали співочі «Гуцули» з «Україночкою», які пронесли дзвінку мелодію повз хатинки лісових жителів. А охороняють усе це чарівні «Півники», закликаючи злагоду і добро.

Частинки казки можна придбати для власного дому.

Олександр Мельник,
директор ТНІМ ім. Г.О.Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 772 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]