Головна » 2017 » July » 29 » Круглий стіл «Володимир, яким ми його пам'ятаємо» (ФОТО, ВІДЕО)
14:40
Круглий стіл «Володимир, яким ми його пам'ятаємо» (ФОТО, ВІДЕО)
Круглий стіл «Володимир, яким ми його пам'ятаємо» (ФОТО, ВІДЕО)

27-го липня у м. Володимирі-Волинському в приміщенні Культурно-мистецького центру відбувся круглий стіл «Володимир, яким ми його пам’ятаємо». Вже в четверте адміністрація ДІКЗ «Стародавній Володимир» зібрала історії жителів Володимира-Волинського.

Цього року у науковому збірнику «Володимир, яким ми його пам’ятаємо» - тридцять унікальних і цікавих розповідей про місто, людей, будинки, події, початок війни, розстріли на валах, УПА, поляків і т.д.

Зокрема, Садовський Сергій розповів, що в 1941 році, на початку літа, лісники отримали наказ рубати ліс сухостій. Його завозили в середину валів. Для чого завозили тоді було невідомо. В четвер, перед війною була оголошена мобілізація молоді по Володимиру та Володимир-Волинському районі. Всіх мобілізованих звезли в городище, де починаючи з ночі четверга і до суботи розстріляли. Поки тривали розстріли, працювали вантажні машини з яких зняли глушники, аби не було чути пострілів.

А Павлось Святостав згадував, що його батько був кравцем і патрульні забрали його на роботу в майстерню, що була напроти міліції. Там шили форму для співробітників міліції, НКВД, а також одяг для секретарів району.

Кригер Любов поділилася спогадами про ОУН: «Я була зв’язковою, носила грипси. Нас вчили де і як правильно їх ховати. То у вусі, то підшивати в одяг. Грипс був дуже маленьким, ніби як пігулка. Запечатували його сургучем».

Янкевич Жанна згадує, що працювала в ветеринарній лікарні з фельдшеркою. Вона робила біопрепарати, різні вітамінні суміші для тварин і птиці, а вона мила скланні пробірки і пляшечки. Заробітна плата була 13 карбованців 50 копійок, а потім – 27 карбованців і 60 копійок.

Червінська Маргарита розповіла, що її тато входив до організації «Союзу українців», був активним її членом та навіть давав гроші на фінансування.

А Бас Михайло згадував про пережите в гетто.

Камінська Надія поділилася болючими спогадами про вбиту поляками родину мами в Капітулці: «Моїй прабабці був 101 рік, вона лежала в ліжку, не могла встати, то її там і застрелили».

Дякуємо всім, хто взяв участь в нашому проекті. Обіцяємо, що робота продовжуватиметься й надалі. Віримо, що попереду нас чекають ще багато цікавих історій та людських доль.

Адміністрація ДІКЗ «Стародавній Володимир»

Відео АТМ ВОЛОДИМИР:

Категорія: Державний історико-культурний заповідник „Стародавній Володимир” | Переглядів: 762 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]