Головна » 2020 » August » 10 » Колекція Ковельського музею поповнилась марками-грошима
10:14
Колекція Ковельського музею поповнилась марками-грошима
Колекція Ковельського музею поповнилась марками-грошима

Ковельський історичний музей має нові надходження, передані координатором волонтерського центру «Волонтери Волині» Ігорем Пінісом.

Марки-гроші – це особливий вид непоштових марок, сурогат грошового обігу, що виконував функцію розмінної монети. Вперше такі гроші з’явилися в обігу в Північно-Американських Сполучених Штатах в часи Громадянської війни 1861-1865 рр.

В Російській імперії марки-гроші з’явилися в кінці 1915 року. Причиною їх появи була нестача дрібних металевих монет та припинення карбування срібних і мідних монет. Щоб перекрити дефіцит дрібних грошей, міністр фінансів Російської імперії Петро Барк підготував розпорядження про випуск марок-грошей номіналом 1, 2, 3, 10, 15, 20 копійок. Уже в тому році були випущені перші марки номіналом в 10, 15, 20 копійок.

Для виготовлення розмінних марок використовували кліше поштових марок ювілейної серії 1913 р. з портретами російських імператорів, що була підготовлена до 300-річчя династії Романових. На відміну від поштових марок, тут на звороті клею не було, а друкували герб Російської імперії і текст «Имѣетъ хожденіе наравнѣ съ размѣнной серебряной монетой.». В 1916 році серію доповнили марки дрібних номіналів – 1, 2, 3 коп. Розмінні марки випускались листками по 100 штук з перфорацією для зручного розділення. Марки були надруковані топографічним методом на цупкому папері, спочатку хорошої якості, а пізніше – гіршої. Відомо, що інколи марки-гроші використовувалися і в якості поштових марок, хоча на конвертах вони зустрічаються досить рідко.

Нещодавно колекцію Ковельського історичного музею доповнили паперові марки-гроші Російської імперії, номіналом в 10, 15 і 20 копійок. Всі вони прямокутної форми та мають сторони розміром 24 і 30 мм. По контуру – сліди перфорації. На марці номіналом в 10 копійок зображено портрет Миколи ІІ(синій колір друку), 15 копійок – Миколи І(коричневий колір), 20 копійок – Олександра І(зелений колір). На кожній марці вказаний номінал та напис «ПОЧТА». На звороті марки в подвійній прямокутній рамці розміщений текст в п’ять рядків, виконаний в дореволюційній орфографії: «Имѣетъ хожденіе наравнѣ съ размѣнной серебряной монетой.». Над текстом – Малий Державний Герб Російської імперії.

Цікаво, що розмінні марки-гроші також фальсифікували. Підробку виготовляли на одній з німецьких топографій та замість оригінального тексту на звороті були такі написи: «Имѣетъ хожденіе наравнѣ съ грабежомъ, обманом правителей» і «Имѣетъ хожденіе наравнѣ съ банкротомъ серебряной монеты». Проте, за підробку грошей передбачалась кара, про що говорить напис на розмінній марці, що була випущена в Одесі – «Размѣнная марка г. Одессы поддѣлка преслѣдуется закономъ».

У 1918–1919 роках на території УНР були у вжитку розмінні грошові марки номіналом у 10, 20, 30, 40, 50 шагів. Дизайн цих грошей спроектували Антон Середа та Георгій Нарбут. На звороті марок зображений тризуб і напис «Ходить нарівні з дзвінкою монетою». Щодо марки з таким написом, народ жартував так:

                  «Раніше були гроші, тепер самі марки,
                  раніше були гарні хлопці, тепер самі шмарклі».

В обігу шаги знаходилися до березня 1919 року, поки не були скасовані радянською владою.

Василина Столярчук,
науковий співробітник Ковельського історичного музею.

Джерело: Ковельський історичний музей

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 596 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]