Головна » 2017 » August » 11 » «Кобзарство у мистецтві» можна побачити в обласному музеї
16:05
«Кобзарство у мистецтві» можна побачити в обласному музеї
«Кобзарство у мистецтві» можна побачити в обласному музеї

11 серпня у Волинському краєзнавчому музеї відбулось відкриття виставки «Кобзарство у мистецтві».

На виставці представлені композиції на тему народної картини «Козак Мамай» (скульптури і рельєфи) – роботи учнів Луцької дитячої художньої школи (викладач О.Дмитрук).

Козак Мамай – ідеалізований образ козака та своєрідний духовний символ в Україні. Оповіді про козака-бандуриста зустрічаються серед народних легенд, переказів та приказок. На картинах малювали в супроводі сакральної для українців символіки – кобзи, що є символом національних традицій та співучої душі народу; коня, що є символом війни, некерованого гніву та хоробрості; дуба, котрий символізує могутність та генетичну чистоту роду. Козак у думах і помислах українців уособлював народну силу духу, незламність волі в боротьбі з поневолювачами.

На заході виступили: Євгенія Ковальчук, кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею; Сергій Лис, провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею; Олег Дмитрук, викладач скульптури Луцької дитячої художньої школи; Валентина Пилипчук, голова Волинського обласного осередку Національної спілки кобзарів України; Анатолій Філозоф, спеціаліст відділу менеджменту та креативних індустрій департаменту культури Луцької міської ради.

Для учасників заходу прозвучав музичний твір «Пісня вітру» (авт. Роман Гриньків) у виконанні студентки Волинського державного училища культури і мистецтв імені І.Ф.Стравінського Горошко Анни (викладач заслужений діяч мистецтв України І.Дмитрук).

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 641 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]