Головна » 2021 » September » 12 » Ківерцівський музей долучився до акції Національних читань «Мораль пані Дульської» Габріелі Запольської
11:20
Ківерцівський музей долучився до акції Національних читань «Мораль пані Дульської» Габріелі Запольської
Ківерцівський музей долучився до акції Національних читань «Мораль пані Дульської» Габріелі Запольської

4 вересня у Ківерцівському краєзнавчому музеї відбулися Національні читання твору однієї з класиків польської культури, волинянки за походженням, Габріелі Запольської (Марії Стефанії Корвін-Пйотровської).

Акція була ініційована Польським культурно-освітнім товариством «Родина» (м. Бровари Київська обл.) під патронатом Президента Польщі та підтримана Фундацією «Wolność i Demokracja». Учасники читань, це близько сорока гостей різного віку, з цікавістю ознайомились з авторською інформаційно-стендовою виставкою відомої дослідниці, краєзнавиці, завідувачки Музею історії Луцького братства Олени Бірюліної.

Представлення виставки про волинське коріння Габрієлі Запольської, її творчий та життєвий шлях організувала директорка ківерцівського музею Оксана Сущук разом з очільницею польського товариства «Родина» Оленою Новак. Саме пані Олена, у ролі Габрієлі Запольської, вдало передала не лише сам образ відомої діячки, а й принесла дух тогочасної модерної епохи.

Кульмінацією дійства стало власне рольове читання польською мовою одного з найвідоміших драматичних творів письменниці – «Мораль пані Дульської» (1906 р.). За допомогою театралізованих елементів, костюмів та участі різних за віком членів товариства, драма набула яскравого і оригінального звучання.

У продовження заходу відвідувачі ознайомилися з діючою тематичною експозицією Ківерцівського музею, яка постійно оновлюється та за допомогою експонатів розповідає про побут, стиль і творчість Габріелі Запольської.

Справжнім відкриттям для гостей стала зустріч з відомим волинським письменником, журналістом, лауреатом літературної премії Ірини Вільде – Сергієм Гупалом, який презентував присутнім свої перекладацькі доробки творів Габрієлі Запольської: «Малашка» і «Шмат життя».

На завершення гості-броварчани відвідали залишки маєтку родини Пйотровських та побували в Луцькому історико-культурному заповіднику «Старе Місто».

Оксана Сущук,
директорка Ківерцівського краєзнавчого музею

Категорія: Ківерцівський районний краєзнавчий музей | Переглядів: 335 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]