Головна » 2021 » November » 5 » Керівники шкільних музеїв взяли участь у семінарі-практикумі
11:30
Керівники шкільних музеїв взяли участь у семінарі-практикумі
Керівники шкільних музеїв взяли участь у семінарі-практикумі

У Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти 27-28 жовтня 2021 р. у форматі онлайн відбувся обласний семінар-практикум учителів — керівників музеїв закладів освіти на тему «Сучасні підходи до організації роботи шкільного музею». До участі у семінарі долучились 34 педагоги Волинської області. Модератором заходу був методист відділу виховної роботи ВІППО Анатолій Силюк.

У роботі семінару взяв участь заступник директора ВІППО з науково-педагогічної діяльності Олександр Дем’янюк, доктор історичних наук, професор. У виступі він підкреслив важливу роль шкільних музеїв у навчально-освітній та виховній системі школи, формуванні в учнівської молоді любові до рідного краю, вироблення навиків науково-дослідної та краєзнавчої роботи, креативного мислення і відповідальності за збереження історико-культурної спадщини та історичної пам’яті.

Із сучасним станом і тенденціями розвитку шкільного музейництва на Волині та діючою нормативно-законодавчою базою з питань створення, організації діяльності, реєстрації та присвоєння почесного звання «Зразковий» ознайомила Любов Грабинська, методист КЗ «Волинський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді Волинської обласної ради».


Актуальним практичним питанням діяльності шкільних музеїв, зокрема методиці й етапам їх створення, побудови експозицій та організації збиральницької, пошукової, пам’яткоохоронної, екскурсійної, науково-освітньої та експозиційно-виставкової діяльності, вимогам до обліку і збереження музейних предметів присвятив виступ методист з виховної роботи ВІППО Анатолій Силюк.

Учасники семінару поділилися практичним досвідом діяльності музеїв у навчально-освітній та виховній системі закладу освіти. Про цікаві традиційні та інтерактивні форми роботи Зразкового музею історії села Прилісне ОЗЗСО «Прилісненський ліцей» Прилісненської сільської ради Камінь-Каширського району розповіла його керівник, учитель історії Наталія Титаренко. Марія Кравчук, керівник музею «Солом’яне диво», вчитель образотворчого мистецтва, керівник студії «Житечко» ОЗ «Купичівського ліцей» Турійської селищної ради Ковельського району, заслужений майстер народної творчості України, поділилась досвідом створення та організації діяльності шкільного музею мистецького спрямування.

Методику підготовки та проведення заходів із увічнення подвигу волинян у російсько-українській війні 2014-2021 років через музейний проєкт «Наші захисники» детально розкрив Богдан Зек, кандидат історичних наук, завідувач відділу новітньої історії Волині Волинського краєзнавчого музею, керівник секції Волинської обласної Малої академії наук.

Практичними порадами методики збору, дослідження і опрацювання, збереження та особливостями експонування етнографічних матеріалів у шкільному музеї поділилася Світлана Чибирак, кандидат історичних наук, доцент кафедри музеєзнавства, пам’яткознавства та інформаційної діяльності Волинського національного університету імені Лесі Українки, провідний науковий співробітник відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею.

Теоретичним та практичним аспектам формування міжпредметних компетенцій і використання педагогами музейних матеріалів під час навчально-освітньої роботи присвятила виступ Мар’яна Миць, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри теорії та методики викладання шкільних предметів ВІППО).

Проведення семінару сприяло підвищенню професійних компетентностей педагогів ‒ керівників шкільних музеїв, зокрема, знанню фахових методик, технологій проєктування та організації діяльності шкільних музеїв і використання їх в навчально-освітній та виховній роботі освітнього закладу.

Анатолій Силюк,
методист відділу виховної роботи ВІППО

Джерело: ВІППО

Категорія: Музей освіти Волині при Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти | Переглядів: 281 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]