Головна » 2020 » August » 24 » Камінь-Каширський музей – до національних свят
20:23
Камінь-Каширський музей – до національних свят
Камінь-Каширський музей – до національних свят

Під час урочистостей у Камені-Каширському в день Національного Прапора України краєзнавчий музей представив колекцію прапорів. Це стяги з Євромайдану, АТО і ООС та історичний стяг, розгорнутий в Камені-Каширському 24 серпня 1991 року.

Прапори з Євромайдану передали на зберігання до музею Іван Химчик і Сергій Панасюк. Національні стяги з підписами бійців із зони АТО і ООС доручили зберігати в музейній фондовій колекції воїни-земляки: Демидюк Володимир Максимович, Лукашик Василь, Чурак Галина Степанівна від імені сина Андрія і Дмитрука Олександра з с. Карпилівка, Вадим Савін, Олег Коханюк, Андрій Сахарчук, Віктор Симоненко, волонтери: Олег Ліпич і Сергій Шумік, капелан отець Володимир Мицько, Вероніка Романович.

Ці прапори майоріли на позиціях українських воїнів на Сході нашої держави, піднімали бойовий дух і віру в перемогу.

З нагоди Дня Незалежності України музей організував виставку «Звитяга України», де на 12 постерах представлені герої Армії Української Народної Республіки.

Петро Болбочан, Петро Франко, Христина Сушко, Євген Коновалець, Михайло Омелянович-Павленко, Михайло Білинський, Марко Безручко, Всеволод Петрів, Олександр Удовиченко, Василь Тютюнник, Дмитро Вітовський, Олекса Алмазів – військова еліта Української Народної Революції 1917-1921 років. Комплект плакатів підготовлений Інститутом Національної Пам’яті. Кожна постать з перелічених – легендарна.

Полковник Армії УНР Петро Болбочан брав участь у захисті Києва від більшовиків у січні-лютому 1918 року. Він керував однією з найуспішніших операцій Армії УНР – звільнення Криму від більшовиків. Незабаром у Києві буде встановлений пам’ятник Петру Болбочану.

Василь Тютюнник – полковник Армії УНР, у 1919 році – командувач Армії УНР. Очолював Проскурівський прорив, унаслідок якого було звільнено від більшовиків Проскурів (нині –Хмельницький ) і Кам`янець-Подільський.

Марко Безручко – генерал-хорунжий Армії УНР. Начальник 6-ї Січової дивізії Армії УНР, яка брала участь у героїчній обороні Замостя від більшовиків. Восени 1920 року група військ, якою командував Марко Безручко, провела контрнаступ проти більшовицьких військ і зайняла Поділля.

Саме під керівництвом Марка Безручка воював наш земляк хорунжий Армії УНР, пізніше – священик Хотешівської церкви отець Олександр Білецький.

Петро Франко – пілот-дозорець, сотник, командир першого летунського відділу Галицької Армії. Петро – син Івана Франка. Симон Петлюра присвоїв йому звання полковника армії УНР.

Христина Сушко – поручник Армії УН, головна лікарка бригадного шпиталю 6-ї січової дивізії. Маючи численні поранення, не залишала фронтової служби.

Михайло Омелянович-Павленко – генерал- поручник Армії УНР, військовий комісар Центральної Ради в Одесі. Командувач Армії УНР у Першому Зимовому Поході. Він – Військовий Міністр Армії УНР.

Виставка буде тривати в музеї до 15 вересня. Всі охочі зможуть ознайомитись з нею в робочі дні музею.

Наталія Пась,
директорка Камінь-Каширського краєзнавчого музею

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 259 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]