Головна » 2017 » August » 25 » Їхніх душ не торкнулась зневіра…
16:25
Їхніх душ не торкнулась зневіра…
Їхніх душ не торкнулась зневіра…

23 серпня 2017 року, напередодні величного свята Дня Незалежності, у День Державного Прапора України в Затурцівському меморіальному музеї В'ячеслава Липинського відбувся вечір-зустріч “Їхніх душ не торкнулась зневіра”.

На захід прибули відомі на Волині громадські діячі, активні учасники національно-державного відродження 1980–1990-х рр., засновники Волинської крайової організації Народного Руху України Олександр Гудима, Михайло Тиский, Ігор Семенюк, Валентин Малиновський, Галина Кажан, Ростислав Кушнірук, Дмитро Себій, о.Микола Гінайло, які разом з місцевими активістами були співорганізаторами перших заходів, спрямованих на повернення пам'яті В'ячеслава Липинського, впорядкування місця його поховання та створення музею видатного краянина у родинній садибі Липинських в Затурцях. На зустріч з побратимами з'їхалися активні учасники тогочасних подій, організатори сільських осередків НРУ з теренів Локачинського району: Олег Кушнір (Війниця), Віталій Прокуда з сином Юрієм та Павло Лялька (Павловичі), Степан Турук (Замличі). Гостей зустрічали колишні члени Затурцівського осередку НРУ, а нині працівники музею Юрій Кушнір, Наталя Гатальська, Віталій Кушнір, а також голова Локачинської районної ради Борис Ковальчук, директор Затурцівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. В.К.Липинського Михайло Кушнір та місцеві просвітяни.

Учасники заходу вшанували пам'ять померлих побратимів, які ішли в перших рядах змагань за відновлення державної незалежності та випускників нашої школи, які стали жертвами теперішньої неоголошеної російсько-української війн: Ігоря Кушніра, Валентина Ремішка, Віктора Чопка, Олександра Світлицького.

В калейдоскопі подій, озвучених промовцями, мерехтіли призабуті епізоди, імена і прізвища, знакові дати та будні, в яких не було місця для розваг та відпочинку. Саме завдяки самовідданості і наполегливості тих небагатьох волиняни побачили маєво національного прапора, що пробудило серед широких верств української людності приспане роками колоніальної залежності почуття власної гідності та прагнення до свободи. На жаль, ще й досі далеко не кожен може належно оцінити внесок першопроходців у здобуття Україною незалежності.

Під час обміну спогадами та думками щодо перспектив розвитку суспільства та скріплення української державності письменниця, автор більше двох десятків книг Надія Корнійчук з Луцька в урочистій обстановці (з підписанням дарчої) передала до музею свою бібліотеку. Провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Лариса Гриб від імені директора музею вручила дарувальниці грамоту.

Присутні мали змогу ознайомитися з експозицією музею, постійно діючими виставками та представленими на стендах тимчасової виставки фотографіями, великою кількістю рукописних і друкованих матеріалів з фондів Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського, що відображають період 1989–1992 рр. Окремим розділом тут подано документи, що стосуються заснування та діяльності самодіяльної хорової капели “Посвіт” під керівництвом заслуженого працівника культури України Ростислава Кушнірука.

Завершуючи зустріч, всі учасники піднесено виконали державний Гімн України та сфотографувалися на пам'ять.

Ця неординарна подія напередодні Дня Незалежності України засвідчила непохитну віру першопроходців у незнищенність українства, підсилила відчуття духовної спорідненості представників різних поколінь.

Віталій Кушнір,
завідувач Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 611 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.3/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]