Головна » 2021 » November » 12 » Яскраві сторінки боротьби українського народу за незалежність
11:31
Яскраві сторінки боротьби українського народу за незалежність
Яскраві сторінки боротьби українського народу за незалежність

Завжди гарне враження залишає про себе Берестечко – містечко козацької слави, якщо візит до нього розпочався зі знайомства з історичними пам’ятками. Як правило, гості населеного пункту не оминають можливості зазирнути до Берестечківського народного історичного музею, щоб у супроводі директора Олега Дергая ознайомитися з реаліями проживання місцевих жителів від стародавніх часів до сьогодення.

Цими днями Олег Анатолійович привідкривав завісу минувшини здобувачам освіти Радомишльського ліцею. Крім стаціонарної екскурсії трьома залами музею, учні разом із педагогами оглянули діючу виставку, приурочену святу Покрови Пресвятої Богородиці, Дню українського козацтва, Дню захисників і захисниць України та річниці створення Української повстанської армії.

В експозиції – зброя та особисті речі українських повстанців, збірка світлин лікарів УПА, грошові документи ОУН-УПА періоду боротьби за незалежність України, друковані матеріали та листівки, що виготовлялися в криївках, а також Євангеліє місцевого колишнього зв’язкового, автокефального священника Пилипа Романюка.

Значну увагу приділив Олег Дергай розповіді про бофони – бойові гроші з національною символікою ОУН-УПА, відповідними написами й фіксованими номіналами. За його словами, упівці, беручи в селян одяг та продукти харчування, розплачувалися з ними бофонами, із надією, що коли буде українська держава, людям повернуть кошти, витрачені на утримання своєї підпільної армії. Однак, пізніше виходило навпаки – за знайдені енкаведистами такі грошові документи можна було потрапити до в’язниці.

Велика роль у процесі героїчної боротьби за незалежність України належала пропагандистським матеріалам. Для радянської влади один талановитий патріот із різцем художника був страшніший за сотню повстанців зі зброєю. Вагомим у цьому плані вважається внесок художника-графіка світового рівня Ніла Хасевича. Народився він у селі Дюксин на Волині в родині диякона Антона Хасевича. Навчався в духовній семінарії. У п’ятнадцять років, потрапивши під потяг, втратив ліву ногу. Вийшовши зі шпиталю, сам змайстрував собі протез, а за кошти, отримані від власника залізниці в якості компенсації, вивчився у Варшавській Академії мистецтв на художника.

Твори Ніла Хасевича експонувалися в галереях Варшави, Берліну, Праги, Рівного, Львова. Він отримував пропозиції, пов’язані з виїздом за кордон, однак свідомо вступив до підпілля, ставши членом редколегії, яка випускала часописи, листівки та плакати для потреб ОУН-УПА. Перебуваючи в криївках, Ніл усю свою майстерність спрямовував на виготовлення обкладинок, карикатур, штампів, печаток, бофонів і проєктів військових нагород. Зазнав переслідування представників НКВД, яке не зламало його сили духу. Він мужньо загинув у криївці на Рівненщині.

Знаний головним художником УПА Ніл Хасевич стверджував: «У своєму житті я втратив уже все, але як довго залишиться хоча б краплина моєї крові, я буду битися з ворогами свого народу. Я не можу битися зброєю, але б’юся різцем і долотом. Я, каліка, б’юся в той час, коли багато сильних та здорових людей у світі навіть не вірять, що така боротьба взагалі можлива. Я хочу, щоб світ знав, що визвольна боротьба триває, що українці б’ються».

Після завершення пізнавальної розповіді про діяльність ОУН-УПА на Волині директор Берестечківського народного історичного музею Олег Дергай провів екскурсію до Свято-Троїцького собору, побудованого з метою увічнення пам’яті козаків, полеглих у битві під Берестечком у 1651 році, а також до костелу Святої Трійці, спорудженого поляками в ХVІІ столітті.

Директор Берестечківського народного історичного музею Олег Дергай проводить екскурсію

Галина Дмитрук

Фото авторки

Джерело: Горохівський вісник

Категорія: Берестечківський народний історичний музей | Переглядів: 300 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]